Vad Àr stelkramp?
Stelkramp Àr en ovanlig och livshotande sjukdom orsakad av bakterier som ger ihÄllande muskelkramper.
Hur sprids stelkramp?
Stelkramp sprids inte mellan mÀnniskor utan via sÄr som kommer i kontakt med bakterier frÄn jord eller djurbett.
Vilka Àr de tidiga symtomen pÄ stelkramp?
Tidiga symtom inkluderar kramper som börjar i ansiktet och halsen, samt kÀnslighet för ljud och ljus.
Kan alla fÄ stelkramp?
De flesta i Sverige Àr skyddade mot stelkramp via vaccin, sÀrskilt de födda efter 1960.
Vilken behandling finns för stelkramp?
Behandling inkluderar kramplösande lÀkemedel, antibiotika och ibland immunglobulin.
Hur lÄng tid tar det innan symtom pÄ stelkramp uppstÄr?
Symtom pÄ stelkramp kan uppstÄ mellan tre dygn och tre veckor efter smittotillfÀllet.
NÀr behöver jag söka vÄrd för stelkramp?
Sök vÄrd omgÄende vid misstanke om stelkramp, speciellt efter djurbett eller sÄr som kommit i kontakt med jord.
Ăr vaccination mot stelkramp en engĂ„ngshĂ€ndelse?
Nej, pÄfyllnadsdoser rekommenderas var 20:e Är om du följt barnvaccinationsprogrammet.
Vad ska jag göra vid ett sÄr som kan ha fÄtt jord i sig?
TvÀtta sÄret noggrant och övervÀg att söka vÄrd för stelkrampsskyddet.
Kan djurbett orsaka stelkramp?
Ja, djurbett kan orsaka stelkramp eftersom bakterierna kan finnas i djurs munnar.
Vad Àr immunglobulin och nÀr anvÀnds det vid stelkramp?
Immunglobulin Àr en behandling som kan ges vid stelkramp för att neutralisera toxiner.
Hur vanligt Àr stelkramp i Sverige?
Stelkramp Àr vÀldigt ovanligt i Sverige tack vare det omfattande vaccinationsprogrammet.
Kan jag kontrollera mitt vaccinationsskydd för stelkramp pÄ vÄrdcentralen?
Ja, du kan kontakta din vÄrdcentral för att kontrollera ditt vaccinationsskydd.
Vilken typ av lÀkemedel kan lindra symtomen pÄ stelkramp?
Kramplösande lÀkemedel anvÀnds ofta för att lindra symtomen vid stelkramp.
Vad ska jag göra om jag inte minns om jag Àr vaccinerad mot stelkramp?
Kontakta din vÄrdcentral för att fÄ information om din vaccinationsstatus.