Sök
Sök
Hitta rätt vård
Jämför
Jämför
Boka
Boka

Sök i sökformuläret eller navigera bland våra kategorier för att hitta ett urval av vårdgivare.

Behandling av åderbråck

Innehåll från Åderbråcksklinikerna.

Åderbråck kan idag behandlas på många olika sätt och de allra flesta metoderna är både effektiva och skonsamma. Har du väldigt allvarliga besvär kan du även få behandlingen finansierad av landstinget. Här går vi igenom några vanliga behandlingsmetoder.

Personalen på Åderbråcksklinikerna

Innan behandlingen

Åderbråck kan vara olika allvarligt. Vissa har inga större symtom, medan andra drabbas av sår, domningar eller eksem. Innan behandlingen påbörjas görs alltid en noggrann undersökning med hjälp av ultraljud. Det hjälper bland annat till att bestämma vilken behandlingsmetod som passar bäst.

– Undersökningen visar karaktären på dina åderbråck, hur djupliggande de är och om de är av mer harmlös natur eller allvarligare, säger Jörgen Nörby, kärlkirurg hos Åderbråcksklinikerna. Detta är extra viktigt om du har behandlats för åderbråck tidigare.

Det finns idag många olika behandlingsmetoder, men på Åderbråcksklinikerna använder man oftast laser.

– Den behandlingsmetod vi använder mest är laser av huvudstammen, kombinerat med lokala extirpationer av åderbråcken, berättar Jörgen Nörby.

Behandling med laser

Laser är en modern metod av åderbråcksbehandling som har visat sig vara mycket effektiv. Lasern hettar upp venen, vilket förstör kärlväggen på ett skonsamt sätt, utan att någon operation krävs.

– Behandlingen utförs i lokalbedövning och med hjälp av en tunn kanyl förs lasern in under huden, säger Jörgen på Åderbråcksklinikerna. Lasern behandlar den stora venen på benet, vilket leder till att kroppen själv gör sig av med de sjuka venerna och därmed åderbråcken.

Lokalbedövningen hjälper inte bara till att skydda dig från hettan, utan hjälper även till att säkra en god kontakt mellan lasern och venen.

Ultraljud av åderbråck

Andra behandlingsmetoder

Förutom laser finns flera andra metoder för att behandla åderbråck, och på Åderbråcksklinikerna använder man bara de mest effektiva, moderna metoderna. Radiofrekvens är en teknik som fungerar bra och dessutom är mycket skonsam. Där tas venen ut med hjälp av en mycket tunn kateter och radiovågor.

En annan metod som kan användas är skum. Då sprutas skum in i venen, vilket gör att den kollapsar.

– Skumbehandling används i de fall laser och radiofrekvens inte går att använda, till exempel när venerna är krångliga eller patienten har opererats tidigare, säger Jörgen Nörby på Åderbråcksklinikerna. Den är inte lika effektiv och i ca 25 % av fallen behöver man behandlas igen.

Alla åderbråck kan behandlas

Idag går alla åderbråck, oavsett hur allvarliga, att behandla med goda resultat. Vid allvarligare medicinska besvär kan du också få behandlingen finansierad via landstinget.

– Om man tror man har åderbråck kan man alltid komma på en förundersökning hos våra kärlkirurger, säger Jörgen Nörby. Åderbråck är inte ett problem man behöver leva med som det var tidigare. I dag kan det tas bort på ett väldigt smidigt och smärtfritt sätt och man behöver ingen sjukanmälan.

Innehåll från Åderbråcksklinikerna.

10:38 - 25 maj, 2018

0 Kommentarer

Det vore ju himla kul om du blev den första att lämna en kommentar.

Skriv kommentar

Kul! Du vill skriva en kommentar. Det är toppen! Du kanske undrar varför kommentaren inte visas direkt?
Det är för att vi vill undvika spam och måste därför godkänna kommentaren först. Tack för din kommentar!