Brösten i fokus!

Brösten i fokus!

Innehåll från Olle Löfgren Plastikkirurgi
2022-06-22 | Skönhet

Bröstförstoring är en av de vanligaste skönhetsoperationerna och syftar till att skapa en bättre bröstkontur. En lyckad operation ger ofta bättre självkänsla och livskvalitet. Här får du lära dig mer om ingreppet och vad du ska tänka på när du väljer mottagning.

Olle Löfgren, plastikkirurg.

Varför gör man en bröstförstoring?

Vid en bröstförstoring läggs implantat oftast in under den stora bröstmuskeln, för att förändra bröstens form och storlek. Målet med ingreppet är att ge ökad livskvalitet och självkänsla. Det är lite olika varför man väljer att göra en bröstförstoring. Det kan vara ett medfött tillstånd som gör att du vill ändra formen eller något annat som påverkat, till exempel en graviditet.

– En vanlig patient är en kvinna som har ammat sina barn och tycker att brösten blivit tomma och ibland även hängiga, säger Olle Löfgren, plastikkirurg.

Läs på innan du väljer mottagning

När du ska välja en mottagning är det viktigt att välja en etablerad klinik med bra rykte. Du bör också se till att få en plastikkirurg som är välutbildad och ansvarsfull. Det är därför en bra idé att läsa på ordentligt först.

– Kolla gärna att läkaren är medlem i SFEP, Svensk Förening För Estetisk Plastikkirurgi, råder Olle Löfgren. På nätet kan du få mycket information, men kom ihåg att vara kritisk till vad du läser och ser. Du ser sällan bilderna på de mindre lyckade ingreppen.

Sophiahemmets entré

Konsultation innan operationen

Innan själva operationen får du först komma på en konsultation. Där diskuteras dina förväntningar och förutsättningar för att uppnå ett lyckat resultat. Du får också veta mer om uppföljningen av ingreppet och återbesök.

– Du får muntlig och skriftlig information om tillvägagångssättet vid operationen, efterförloppet, smärtlindring och sjukskrivning, berättar Olle. 3D simulering kan ibland vara till hjälp för att visuellt och emotionellt uppleva hur en förändrad storlek och form skulle kunna kännas och se ut. Du får även testa olika provproteser.

Vid konsultationen får du också ett definitivt pris för ingreppet. Vanligtvis kostar en bröstförstoring ca 38 000 kr, men det beror lite på hur omfattande operationen blir och vilken protestyp som används.

Vad händer efter operationen?

Själva operationen utförs under narkos. Då läggs proteserna in via ett hudsnitt och placeras antingen under bröstkörteln eller under bröstmuskeln. Vid dagkirurgiska ingrepp kan du gå hem samma dag.

– Du går hem efter några timmars vila på en uppvakningsavdelning där specialutbildade sjuksköterskor och läkare ser till att du återhämtar dig och är smärtfri före hemgång, säger Olle Löfgren. Dessutom träffas vi och eventuellt anhöriga och har ett samtal om det fortsatta förloppet där du får ställa frågor. Då får du också eventuella recept och tid för återbesök.


Publicerad: 11 maj 2018 kl 09:07
Uppdaterad: 22 juni 2022 kl 15:47

Skriv kommentar