Har ditt barn fått öroninflammation?

Har ditt barn fått öroninflammation?

2022-06-21 | Barn och Gravid

Öroninflammation är vanligt hos barn men även vuxna kan få det. Det kan göra mycket ont i örat, speciellt på natten eftersom trycket i örat ökar när man ligger ner. Öroninflammation går ofta över av sig själv men ibland kan behandling behövas.

Därför uppstår öroninflammation

– Med öroninflammation menas för det mesta mellanöreinflammation som är en inflammation bakom trumhinnan, säger allmänspecialisten Afshin Motamedi. Inflammationen kan uppstå på grund av trånga förhållanden i mellanörat och i örontrumpeten, därför är det vanligare med öroninflammation hos barn än hos vuxna.

Öroninflammation orsakas oftast av virus efter en förkylning men kan omvandlas till en bakteriell infektion. Förkylningsviruset kan ibland göra så att slemhinnan i mellanörat infekteras, något som gör det svårare för slemhinnan att försvara sig mot bakterier. Öroninflammation smittar inte, men förkylningen kan göra det.

Vuxna kan få öroninflammation utan att ha haft en förkylning, men det är inte lika vanligt. Däremot är yttre öroninflammation (inflammation i hörselgången) vanligare. Det brukar kännetecknas av klåda som beror på eksem i hörselgången, ofta efter att man badat, som senare leder till en bakteriell infektion.

undersökning av öra

Vanliga symtom vid öroninflammation

Vid öroninflammation gör det ont i örat, speciellt när man ligger ner och sover. Det kan kännas som att man har lock i örat eller att hörseln är nedsatt, och feber brukar förekomma hos små barn. Ibland spricker trumhinnan och det är inte farligt men kan göra ont. När trumhinnan spruckit rinner det ut var i hörselgången och ut genom örat. Innan trumhinnan spricker brukar det göra väldigt ont men när den väl spruckit brukar smärtan minska.

– Öroninflammation kan bekräftas av en läkare med en enkel undersökning, säger Afshin Motamedi. Femtio procent av fallen hos barn är orsakad av virus och behöver inte alltid behandlas med antibiotika. Men ibland utvecklas en bakteriell infektion som bör behandlas med antibiotika.

Om ditt barn har återkommande öroninflammationer

Om ditt barn får upprepade öroninflammation under en kortare period kan ett rör opereras in i örat för att förhindra framtida inflammationer. Röret gör det svårt för vätska att samlas i örat vilket gör att bakterierna får det svårare att få fäste och föröka sig.


Publicerad: 14 december 2017 kl 10:12
Uppdaterad: 21 juni 2022 kl 15:41

Författare:

Skriv kommentar