Att boka vård ska vara lika enkelt som att boka hotellrum

Att boka vård ska vara lika enkelt som att boka hotellrum

2022-06-21 | Så funkar vården

Tycker du också att det är krångligt att boka vård? Har du dålig koll på dina rättigheter som patient? Du är inte ensam. Att vårdsystemet kan och borde effektiviseras är det många som kan skriva under på – men hur ska det göras? Vården.ses egna Marcus Boström och Stefan Szugalski har skrivit en artikel där de lägger fram sitt förslag.

Den svenska vården håller generellt sett hög kvalitet, men vårdsystemet har sina uppenbara brister, och präglas av långa vårdköer och bristfällig tillgänglighet. Enligt en undersökning som gjorts av Vården.se är också kunskapen om vilka vårdalternativ som finns, och vilka rättigheter man har som patient, mycket låg i Sverige. 

I november 2021 klubbades ett nytt budgetförslag igenom i riksdagen. Förslaget innefattar att 250 miljoner kronor ska avsättas för att skapa en ny nationell vårdförmedling, i syfte att underlätta hela processen och bidra till principen om jämlik vård.

Marcus Boström, grundare och styrelseledamot på Vården.se, och Stefan Szugalski, marknadsföringschef, menar att vårdsystemet måste effektiviseras. Att hitta och boka tid för vårdbesök ska vara lika enkelt som att boka flygresa eller hotellrum. Marcus och Stefans förslag är att överlämna utvecklingen av den nationella vårdförmedlingen åt oberoende privata aktörer.

Vill du läsa mer om förslaget? 

Här kan du läsa hela artikeln, skriven av Marcus Boström och Stefan Szugalski. 


Publicerad: 11 februari 2022 kl 14:27
Uppdaterad: 21 juni 2022 kl 11:43

Författare:

Skriv kommentar