Visdomständer – Tänderna längst bak i munnen

2020-11-05 | tandvård

När visdomständerna växer fram brukar det göra ont och du kan få en infektion om du inte borstar ordentligt. Men när kommer visdomständerna egentligen? Och får alla visdomständer?

Vuxna människor har vanligtvis totalt 32 tänder; 16 tänder i överkäken och 16 tänder i underkäken. Tänderna längst bak i varje käke kallas för visdomständer. De brukar bryta fram vid 18-25 års ålder och växer ofta till och från under flera år. När en tand bryter fram uppstår ofta en tillfällig irritation i tandköttet runt om tanden, och det kan värka samt vara lite svullet.

Det är lätt att en visdomstand blir inflammerad när den växer upp eftersom det kan vara svårt att hålla rent längst bak i munnen. Då kan det var bra att besöka tandläkaren eller tandhygienisten så att de spolar rent runt tanden.

Får alla visdomständer?

Vissa personer får inga visdomständer som byter fram. Det beror på att personen saknar tandanlag för en eller flera tänder. Man kan också att ha fler tandanlag än vanligt och då kan en extratand växa upp.

Om det inte finns plats i käken

Det finns flera olika problem som kan uppstå i och runt om en visdomstand. Ett vanligt problem är att det inte finns någon plats kvar i käkarna där visdomständerna ska komma upp och då kan de andra tänderna påverkas negativt. Under tonåren kan tandläkaren använda sig av röntgen för att förutsäga om någon visdomstand kommer leda till problem i framtiden.

Ett annat problem som kan uppstå är om en del av tandens tuggyta täcks av tandköttet. Det gör att när du biter ihop kan en tand i motsatta käken irritera tandköttet så att det blir ett bitsår. Det händer oftast i underkäken.

Glatt leende

När ska jag söka hjälp?

Om du har en visdomstand som ställer till mycket problem kan du behöva ta bort den. Då dras den ut med tång eller opereras bort, självklart får du lokalbedövning och smärtstillande innan.

Upplever du problem med en eller flera visdomständer bör du uppsöka hjälp om du:

  • Får ont i tanden
  • Får svårt att gapa
  • Får feber
  • Blir svullen i kinden eller tandköttet

Publicerad: 9 augusti 2017 kl 15:18
Uppdaterad: 5 november 2020 kl 11:59

Författare:

Skriv kommentar

För att skicka in din kommentar måste du godkänna Allmänna villkor och vår Integritetspolicy. För att skicka in din kommentar måste du godkänna vår policy för bloggkommentarer.