Först i Sverige med unik linsoperation

Innehåll från Novius Ögonklinik.
2020-11-05 | ögon

Novius Ögonklinik är först ut i Sverige, och bland de första i Skandinavien, med att använda ett avancerat laserrobotsystem vid linsoperationer. Denna typ av linskirurgi erbjuds till personer med grå starr eller de som vill genomgå en synfelskorrigerande linsoperation. Tekniken gör att riskerna minimeras och förbättrar både de kort- och långsiktiga resultaten.

Linsoperation på grund av grå starr eller synkorrigering

Grå starr, eller katarakt, är grumlingar i ögats egen lins. Vanligtvis är detta en åldersbetingad förändring, men i vissa fall kan det förekomma hos yngre människor av olika anledningar som inte alltid är kända. Den enda behandlingsmetoden för grå starr är operation där den grumliga linsen byts ut mot en ny, konstgjord lins.

En RLE-operation (Refractive Lens Exchange) utförs på samma sätt som en gråstarrsoperation men har som syfte att korrigera olika typer av synfel såsom närsynthet, översynthet och astigmatism.

Modern, säker och snabb linsoperation

Vid en vanlig linsoperation avlägsnas ögats egen lins via ett minimalt snitt vid sidan om hornhinnan och med hjälp av ultraljud sugs linsen ut, sedan sätts en konstgjord plastlins in. Linsoperationen görs i lokalbedövning och ingreppet tar bara 10–15 minuter per öga.

På Novius Ögonklinik används den allra senaste och modernaste laserrobotassisterande operationstekniken CATALYS© Precision lasersystem för att utföra en linsoperation. Laserrobotsystemet kombineras med ultraljud och ger det bästa, säkraste och snabbaste resultatet.

Maskin Catalys Precision lasersystem

Fördelarna med den unika linsoperationstekniken

CATALYS© Precision lasersystem styrs av en inbyggd optisk tomograf som avbildar de olika anatomiska strukturerna i skikt, vilket skapar en tredimensionell bild som gör att laserpulserna endast följer det operationsmönster som kirurgen valt ut. Det gör i sin tur att linsimplantatet kan bli perfekt placerat eftersom storleken och placeringen av snittet på hornhinnan blir exakt. Det gör att man nästintill eliminerar störande optiska effekter samtidigt som den utmärkta synskärpan bibehålls över tid då linsen inte riskerar att hamna snett.

Operationstekniken är också mer skonsam vid behandling av grå starr eftersom lasern mjukar upp kristallinsen där gråstarren har bildats. Det gör att kirurgen vid ingreppet kan använda mindre ultraljudsenergi för att ta bort den egna linsen.

Tekniskt komplicerat ingrepp

Gråstarrsoperation är ett av de vanligaste ingreppen inom ögonkirurgin men är ett tekniskt komplicerat ingrepp som kräver kirurgisk skicklighet för att kunna utföra de manuella operationsstegen. På Novius Ögonklinik används en Femto Second-laser (FS) i samband med operationen för att skapa fliken/öppningen i hornhinnan vid linsbytet. Lasertekniken skräddarsyr bland annat formen, tjockleken och snittkanten, något som gör att det blir ett extremt exakt snitt jämfört med en manuell kniv. Snittet är också självtätande och kräver därför inga stygn eller suturer.

Den ledande FS-teknologin som Novius Ögonklinik använder heter IntraLase – något som de också var först i Sverige med att införa och certifiera sina kirurger för.

Maskin Intralase

Ska du operera dig? Välj Novius Ögonklinik!

Novius Ögonklinik grundades år 2000 och har en klinik i centrala Stockholm; Novius Ögonklinik på Skeppargatan 30. Novius ögonkirurger har över 25 års erfarenhet och förutom landstingsuppdraget samarbetar de med alla försäkringsbolag samt erbjuder undersökningar och operationer till privatbetalade patienter.

Så om du eller någon du känner är i behov av en operation för grå starr, eller överväger en linsoperation, kontakta Novius Ögonklinik!

Novius Ögonklinik logotyp


Publicerad: 27 mars 2017 kl 08:27
Uppdaterad: 5 november 2020 kl 11:13

Författare:

Skriv kommentar

För att skicka in din kommentar måste du godkänna Allmänna villkor och vår Integritetspolicy. För att skicka in din kommentar måste du godkänna vår policy för bloggkommentarer.