Hur får man bort skräp i ögat – 5 smarta knep

Hur får man bort skräp i ögat – 5 smarta knep

2023-09-12 | Nytt på Vården.se

Att ha röda, skavande eller irriterade ögon efter att man fått skräp i ögat kan bero på flera saker. Det kan både vara besvärligt och göra ont att ha skräp eller smuts i ögat, men oftast är det helt ofarligt. Vården.se listar 5 tips för att få bort skräp i ögat – på en gång!

Person tvättar bort skräp i ögat

Inlägget är reklam för Apoteket och innehåller annonslänkar

Att få skräp i ögat som exempelvis gruskorn eller träflisor kan vara extremt irriterande och man kan ofta känna starkt obehag eller smärta. När man fått något i ögat ökar tårproduktionen från ögats tårkörtel, så att skräpet kan sköljas bort. Du kan dock vara lugn – det är väldigt vanligt att få skräp i ögat och oftast inget man behöver söka vård för.

Dessa prisvärda ögondroppar kan användas när ögonen blivit röda och irriterade, till exempel när de utsatts för yttre påverkan av vind, sol, torr luft, saltvatten, rök eller vid långvarig ansträngning till exempel vid bildskärm. Köp här för endast 175 kronor!

Symtom på att du har skräp i ögat

  • Smärtor.
  • Ljusskygghet.
  • Känsla av att ha något i ögat eller under ögonlocket.
  • Ökat tårflöde.
  • Ögat kliar.
  • Det svullnar upp kring ögat.
  • Synen påverkas till det sämre och du kan se suddigt.
  • Skaver i ögat.

Behöver jag kontakta en vårdcentral?

I de flesta fall behöver du inte kontakta en vårdcentral, eftersom skräpet oftast försvinner av sig självt eller med egenbehandling. Däremot bör du kontakta en vårdcentral så snart som möjligt om du upplever något eller några av följande symtom:

  • Dina ögon blir känsliga för ljus.
  • Du får sämre syn.
  • Du eller din bebis/ditt barn har ont i ögat.
  • Du kan inte skölja bort skräpet själv.

5 tips för att ta bort skräp i ögat

  1. Blinka snabbt med ögonen. 

När du får damm, hår eller något annat skräp i ögat, är din naturliga reaktion att blinka. Att blinka snabbt kan hjälpa till att ta bort skräpet. Ju mer du blinkar, desto större är chansen att du får bort smutset.

  1. Placera det övre ögonlocket framför det nedre ögonlocket. 

Om du försöker ta bort något som har fastnat under ditt ögonlock, stäng det drabbade ögat och nyp tag försiktigt i dina övre ögonfransar så att ditt övre ögonlock inte nuddar dina ögon. Dra det övre ögonlocket ner något över det nedre. Rulla runt ditt drabbade öga. Om du har tur så lossnar nu skräpet från ögat.

  1. Undvik att gnugga i ögonen. 

När man får skräp i ögat är det vanligt att man rent instinktivt vill gnugga i ögat, men faktum är att det kan vara ganska farligt. När man gnuggar i ögat, kan man nämligen skada hornhinnan, och det kan resultera i både ärrbildningar och sår. I värsta fall kan skadan på hornhinnan resultera i ögonsjukdomen kornealerosion. Att ha skräp i ögat och samtidigt gnugga häftigt, kan alltså i vissa fall orsaka permanenta skador. Det kan därför vara en god idé att inte utsätta ögat för tryck och gnugg medan du tar bort skräpet.

  1. Skölj ögonen med ljummet vatten.

Det kanske enklaste knepet för att ta bort skräp i ögat är att skölja eller spola ögat med vatten – ljummet vatten är skönare för ögat än varmt eller kallt vatten.

  1. Behandla ögonen med salva eller ögondroppar.

Detta sätt för att ta bort skräp i ögat är till skillnad från dem andra tipsen inte ett klassiskt huskur-knep. Fuktgivande ögondroppar hjälper mot skräp i ögat. Du kan till och med använda dropparna flera gånger per dag och timme.  Du kan använda dem till och med flera gånger per dag och timme. 

Du kan också testa att lägga en ögonsalva innanför det nedre ögonlocket, så lossnar skräpet lättare. En ögonsalva gör även att läkningen av eventuella sår på hornhinnan går snabbare. Fuktgivande ögondroppar och mjukgörande ögonsalva finns att köpa receptfritt på ditt apotek. 

Källor:

1177

Netdoktor

Kronans apotek


Publicerad: 21 november 2022 kl 13:38
Uppdaterad: 12 september 2023 kl 09:53

Författare:

Skriv kommentar