Vanliga hjärt- och kärlsjukdomar och hur du kan förebygga dem

Vanliga hjärt- och kärlsjukdomar och hur du kan förebygga dem

2022-07-01 | Allmän hälsa, Hjärta och kärl

Hjärt- och kärlsjukdomar tillhör några av de vanligaste sjukdomarna i Sverige – men det finns mycket du själv kan göra för att ta hand om din hjärthälsa. I det här blogginlägget listar vi några av de vanligaste hjärt- och kärlsjukdomarna och ger dig konkreta tips på hur du kan förebygga sjukdomar i hjärta och kärl.

Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken både i Sverige och i resten av världen. Man räknar med att cirka 2 miljoner människor är drabbade i Sverige – men tack vare forskning så har tusentals liv räddats och förlängts med många år. I genomsnitt lever personer som idag drabbas av hjärtsjukdomar cirka 12-15 år längre än de gjorde för bara 30 år sedan. Nedan kan du läsa om några av de vanligaste hjärt- och kärlsjukdomarna i Sverige. 

Hjärtinfarkt

En hjärtinfarkt uppstår när det bildas en blodpropp i något av hjärtats kranskärl. En hjärtinfarkt orsakar kraftiga smärtor i bröstet och ibland kan smärtan stråla ut i arm, hals, nacke, käke, mage eller rygg. Smärtan är ihållande i minst 15 minuter och kan orsaka illamående, ångest och yrsel. Om du misstänker att du har fått en hjärtinfarkt ska du ringa ambulans med en gång.

Stroke

Stroke räknas idag som en folksjukdom och är den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige. Stroke är ett samlingsnamn för sjukdomar som orsakas av att man får en blodpropp eller en blödning i hjärnan. En stroke gör att du får syrebrist i hjärnan, vilket kan leda till att du plötsligt förlorar kroppsliga funktioner, såsom tal, rörelse, känsel och syn. En stroke kan komma helt utan förvarning och kan även ge symtom som yrsel och kraftig huvudvärk. Det är mycket vanligt att halva sidan av kroppen blir förlamad. Kontakta ambulans så fort du misstänker att du eller någon i din närhet har fått en stroke.

Hjärtsvikt

Hjärtsvikt är en folksjukdom som cirka 250 000 svenskar lever med. Hjärtsvikt orsakas av att hjärtat inte orkar pumpa så mycket blod som kroppen behöver. Det kan bland annat bero på att hjärtmuskeln har svårt att dra ihop sig och att den inte kan slappna av som den ska. Risken för att drabbas för hjärtsvikt ökar med åldern och det är ett allvarligt tillstånd. Vid akut hjärtsvikt är symtomen kraftig andnöd, rosslande andning, kallsvettningar, kraftig blekhet, hjärtklappning, ångest och i vissa fall en rosaskummad vätska i munnen. Kontakta ambulans så fort du misstänker att du eller någon i din närhet har fått akut hjärtsvikt.

Förmaksflimmer

Förmaksflimmer, som även kallas för hjärtflimmer, är inte livshotande men ger en ökad risk för att man ska drabbas av blodpropp och stroke. Förmaksflimmer gör så att hjärtat slår snabbt och ojämnt, vilket leder till oregelbunden puls och en fladdrande känsla i bröstet. Man kan även få hjärtklappning, yrsel, ökad trötthet samt uppleva nedsatt kondition när man har förmaksflimmer. För att få reda på om du har förmaksflimmer behöver du genomföra en läkarundersökning där diagnosen ställs med hjälp av EKG. Kontakta din vårdcentral om du misstänker att du har drabbats av förmaksflimmer.

Kärlkramp

Kärlkramp innebär att det finns en tillfällig nedsättning av blodflödet i hjärtats kranskärl. Vanliga symtom är att du får bröstsmärtor. Det kan kännas som att smärtan trycker bakom bröstbenet, vilket kan göra att det känns svårt att få luft. En kärlkrampsattack är generellt sett kort och varar oftast i högst 10 minuter. Kärlkramp kan behandlas med både mediciner och operationer. Kontakta din vårdcentral om du misstänker att du har drabbats av kärlkramp.

6 tips på hur du kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar

Det finns flera saker du själv kan göra för att förebygga risken att drabbas av hjärt- och kärlrelaterade sjukdomar. Vi listar viktiga tips nedan.

Stressa mindre!
Det här rådet kan vara svårt att ta till sig i vårt samhälle, som ställer höga krav på prestation. Dessutom befinner vi oss i en pandemi som orsakar stress och oro hos många människor. Men faktum är att långvarig stress kan göra att hjärtats kärl blir stelare och därför behöver jobba hårdare. Därför är det viktigt att lära sig hantera sin stress på ett hållbart sätt. Här hittar du en lista med mottagningar där du kan få hjälp med stresshantering.

Sluta röka!
Varje år dör cirka 2500 personer på grund av hjärtinfarkt eller stroke som orsakats av rökning. Att sluta röka är därför ett viktigt steg för att minska risken för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar.

Motionera mera!
Att fysisk aktivitet är viktig för både kroppen och psykets välmående är du säkert väl bekant med. Fysisk aktivitet där du jobbar upp pulsen och svettas är ett effektivt sätt att minska risken för att drabbas av hjärtsjukdomar.

Sov ordentligt!
Underskatta inte en god natts sömn. De som sover för lite löper högre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Se till att få minst 7-8 timmars sömn varje natt.

Ät mat som kroppen mår bra av!
Det är viktigt att äta regelbundna måltider och varierad mat som innehåller fullkorn, nyttiga fetter, omega 3, protein och antioxidanter. Glöm inte heller att äta frukt och grönsaker varje dag!

Drick mindre alkohol!
Att dricka för mycket alkohol är skadligt för hjärtat och ökar risken för att drabbas av hjärt- och kärlrelaterade sjukdomar. Därför är det bra att försöka minska ditt alkoholintag, särskilt om du dricker mycket eller ofta. Om du har ett alkoholberoende finns det hjälp att få.

Källor: 

Doktor.se

1177

1177

Hjärt- och Lungfonden

Hjärt- och Lungfonden

Hjärt- och Lungfonden


Publicerad: 3 februari 2021 kl 15:35
Uppdaterad: 1 juli 2022 kl 16:36

Författare:

2 Kommentarer

2023-01-16

Anneli skrev:

Vad är det för människor som skriver helt utan kunskap tydligen, om människors livsvillkor!

svara
2023-01-17

Vården.se skrev:

Hej Anneli!

Vi på Vården.se arbetar kontinuerligt med att säkerställa att informationen som finns på vår sida är korrekt. All fakta är hämtad från noggrant utvalda, pålitliga källor och kontrolleras i så stor utsträckning som möjligt av medicinskt utbildad personal.
Vi tar självklart emot din feedback, och ska kolla igenom detta inlägg ytterligare en gång så att allt stämmer.

Önskar dig en fin tisdag!

Vänligen,
Nicole
Vården.se

svara

Skriv kommentar