5 sätt för att förebygga sepsis (blodförgiftning)

5 sätt för att förebygga sepsis (blodförgiftning)

2023-02-13 | Nytt på Vården.se

Sepsis, som förr kallades blodförgiftning, är ett livshotande tillstånd som måste behandlas omedelbart. Ett av de vanligaste orsakerna till sepsis är lunginflammation. Vården.se har tagit fram 5 saker att tänka på för att förebygga lunginflammation, och således undvika sepsis.

Kvinna som har sepsis

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Apoteket samt Sporttema

Få vet vad sepsis egentligen är för något. Trots detta är blodsjukdomen relativt vanlig och drabbar nästan alltid patienter som genomgår cancerbehandling. 

Enbart i USA dör till exempel 200 000 – 300 000 personer årligen av den allvarliga sjukdomen. Det är därför inte svårt att förstå varför Världshälsoorganisationen WHO valde att satsa 4,6 miljoner amerikanska dollar på att implementera en ny motion, där sepsis lyftes som ett världshälsoproblem.

Symtom och tecken på att man har sepsis

Vanliga tecken på att man drabbats av blodförgiftning är:

  • svårigheter att andas
  • feber eller frossa under de senaste dygnen
  • hög puls eller hjärtklappning
  • förvirring och mycket sänkt allmänpåverkan
  • muskelsvaghet i kroppen
  • diarré och kräkningar
  • låg urinproduktion
  • stark smärta i kroppen, framförallt i mage och rygg.

Vill du veta mer om vad sepsis och septisk chock är kan man läsa det “här” i vår guide om sepsis.

Hur kan jag förebygga lunginflammation?

En av de vanligaste orsakerna till sepsis är att man redan är sjuk i lunginflammation. Om du tillhör de grupper som har högre risk att få lunginflammation kan du tänka särskilt på följande:

  1. Vaccinera dig. Om du är över 65 och tillhör en riskgrupp bör du vaccinera dig. Det finns inget vaccin specifikt mot lunginflammation, men det finns vaccin mot influensa och pneumokocker, som är två vanliga orsaker till lunginflammation.
  1. Tvätta händerna ofta och noggrant. Noggrann handhygien skyddar mot luftburna smittämnen som kan orsaka lunginflammation.

Försök ha med dig en flaska handsprit eller desinficerande våtservetter i väskan eller fickan. Tänk dock på att de inte ska ersätta tvål och vatten, utan det ska enbart fungera som en extra rengöring.

Köp denna populära och smidiga handdesinfektion för 65 kronor här!

  1. Skydda dig mot smitta. Håll avstånd till personer som visar tecken på luftvägssymtom. Undvik att träffa personer som är sjuka, och om du är mycket känslig bör du om möjligt undvika stora folksamlingar när det finns hög risk för smittspridning. 

Rör du dig offentligt bland mycket folk kan det vara en fördel att använda andningsskydd. Detta andningsskydd filtrerar bort minst 94 % av smuts och främmande små partiklar i luften. Köp här!

  1. Sluta röka. Rökning försämrar lungornas försvar mot luftvägsinfektioner.
  1. Håll immunförsvaret starkt. Tänk på att hålla dig i god form genom god sömn, hälsosam mat och regelbunden träning.

Känner du att tiden inte räcker till för att träna regelbundet – då kan det underlätta att köpa hem en motionscykel. Sporttema säljer prisvärda motionscyklar, exempelvis den här för 6 999 kr!

Källor:

Doktor.se

Vetenskaphälsa.se


Publicerad: 13 februari 2023 kl 09:36
Uppdaterad: 13 februari 2023 kl 09:36

Författare:

Skriv kommentar