Vaccinering mot årets influensa

2020-11-04 | influensa, vaccination

Hösten är här och snart även årets influensa. För att minska risken att få influensan den här säsongen och förhoppningsvis slippa undan sjukstugan, kan du vaccinera dig.

Influensa orsakas av virus och är mycket smittsamt. Det smittar genom luften och sprids om någon som är sjuk nyser eller hostar. Om du vaccinerar dig mot influensa får ditt immunförsvar hjälp att skydda kroppen bättre mot viruset, och om du ändå skulle insjunkna får du mildare symtom.

Vad innehåller influensavaccinet?

Det är Världshälsoorganisationen, WHO, som i februari varje år bestämmer hur vaccinet för kommande säsong ska sättas samman. Grunden för vaccinet har använts sedan 1970-talet och anpassas för att klara av det senaste viruset.

Varje säsong brukar vaccinet mot influensa innehålla tre olika influensatyper eftersom att det kan vara flera olika utbrott under ett år med olika influensavirus. Vaccinet innehåller de viktigaste av de virusstammar som cirkulerar i världen och som förväntas nå Europa under vinterhalvåret. Eftersom det är olika virus som sprids varje år måste du förnya ditt skydd årligen.

Vilka bör vaccinera sig mot influensa?

Att få influensa är oftast ofarligt, men om du tillhör en riskgrupp är det extra viktigt att du vaccinerar dig eftersom du kan bli svårt sjuk och drabbas av svåra följdsjukdomar såsom lunginflammation och blodförgiftning.

De som tillhör riskgruppen är de som antingen har någon kronisk sjukdom, kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av medicinering eller sjukdom, svårbehandlad diabetes, extrem fetma, neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen, barn med flerfunktionshinder eller svår astma samt personer som är över 65 år. Även gravida har ökad risk att bli svårt sjuka av influensa och det framför allt i slutet av graviditeten.

Vaccinera dig mot säsongens influensa hos en vårdcentral

Hur vaccinerar jag mig?

Vaccinationen sker vid ett tillfälle, en gång om året, och då får du vanligtvis en spruta i överarmen. Efter vaccinationen kan du bli öm och svullen runt nålsticket och en del kan även få lite feber, men besvären brukar gå över inom några dagar.

Du kan vaccinera dig från och med den 3 november och hos oss på Vården.se kan du hitta en vårdgivare som kan hjälpa dig med årets influensavaccination. Du kan antingen boka en tid på en vaccinationsmottagning eller hos en vårdcentral.


Publicerad: 22 oktober 2015 kl 18:02
Uppdaterad: 4 november 2020 kl 16:40

Författare:

Skriv kommentar

För att skicka in din kommentar måste du godkänna Allmänna villkor och vår Integritetspolicy. För att skicka in din kommentar måste du godkänna vår policy för bloggkommentarer.
Genom att använda Vården.se godkänner du att vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Läs mer om cookies här.