Sök
Sök
Hitta rätt vård
Jämför
Jämför
Boka
Boka

Sök i sökformuläret eller navigera bland våra kategorier för att hitta ett urval av vårdgivare.

Fritt vårdval - Lista dig!

I Sverige har vi idag fritt vårdval som ger dig som patient möjlighet att lista dig hos vilken vårdcentral eller husläkarmottagning som du vill i Sverige.

Vad är Vårdval?

I Sverige kan du idag själv välja primärvård, det vill säga vilken vårdcentral eller husläkarmottagning du ska tillhöra. Det spelar ingen roll vart i Sverige du är folkbokförd utan du väljer själv vart du vill ha din vård. Vårdvalet omfattar både privata och landstingets egna vårdcentraler eller läkarmottagningar. Och om det är en privat mottagning du vill lista dig hos ska den ha ett avtal med landstinget/regionen för att ingå i vårdvalet.

Fritt Vårdval Lista dig och din familj idag!

Vad innebär det att lista sig?

Att lista dig hos en vårdcentral innebär att du valt vilken vårdcentral du vill få din primärvård hos. Du kan även välja att ha en fast läkarkontakt som innebär att du får träffa samma läkare vid varje besök i den mån det är möjligt. Även om du är listad på en vårdcentral har du möjlighet att söka vård på en annan.

I vissa landsting väljs automatiskt din närmsta vårdcentral om du inte aktivt väljer något annat. Du kan alltid byta vårdcentral om du vill, men om du listar dig hos en ny vårdcentral försvinner alltid din listning hos den gamla.

Om det inte finns plats för fler patienter på den läkarmottagning eller vårdcentral du har valt kan landstinget hjälpa till att ordna köplats. Det går också att göra om ditt val om du av någon anledning har ändrat dig.

Varför ska man lista sig?

Fördelarna med att lista dig är att du lättare kan få hjälp när du behöver sjukvård eller har frågor om din hälsa. Du får också bättre vård eftersom din listning gör att den vårdcentral du listar dig på får pengar för vård till dig. Valet av vårdcentral är personligt och därför behöver varje familjemedlem lista sig.

Det kan finnas olika skäl till varför du själv väljer din vårdcentral, läkarmottagning eller husläkare. Det kan vara att du vill gå till en som ligger nära jobbet, har dokumenterad god kvalitet, bättre öppettider eller har specialiserat utbud som exempelvis vård för diabetiker.

Hur vet man om man kan lista sig hos en vårdcentral på Vården.se?

Hos oss på Vården.se har vi gjort det enkelt för våra besökare. Redan i sökresultatet kan du se om det är en vårdgivare som du kan lista dig hos. Den blå ikonen till höger visar nämligen om vårdgivaren ingår i vårdval.

Vården.se-Fritt-vårdval-Lista-dig-sökresultat!

Om du kommer direkt in till en vårdgivare kan du även där se om det går att lista dig. Då finns en stor blå knapp med texten ”LISTA DIG” under bokningsknappen. Klickar du på den hänvisas du lite längre ner på vårdgivarens profil där du kan läsa dig till hur du kan lista dig hos dem.

Vårdval LISTA DIG

Lista dig idag!

Att du själv är med och gör ett aktivt val och bestämmer hur och var du vill ha din vård gör att du ökar din förutsättningar för att få den vård som du vill – så lista dig idag!

Klickar du här kommer du direkt till vårdcentraler och husläkare som finns hos oss på Vården.se, så att du kan hitta den som du vill lista dig hos!

I vårt tidigare inlägg Nu kan du välja vård från hela Sverige kan du läsa om den nya patientlagen som infördes vid årsskiftet.

Och här kan du läsa mer om Valfrihet i vården och vad det innebär samt vilka valmöjligheter du som patient har.

Text: Moa Wikström

10:56 - 20 apr, 2015

4 Kommentarer

 • 14:56 - 03 maj, 2018
  Marcus Larsson skrev:

  Jag vill lista mig på Axelsbergs vårdcentral Hägersten

  Svara
  • 13:23 - 07 maj, 2018
   Vården.se svarade:

   Hej Marcus! Här kan du läsa mer om hur du gör för att lista dig på Axelsbergs Vårdcentral: https://www.varden.se/vardgivare/h%C3%A4gersten-liljeholmen/11268/husl%C3%A4kare-v%C3%A5rdcentral-axelsbergs-v%C3%A5rdcentral

 • 14:39 - 07 aug, 2017
  Kurt Sundqvist skrev:

  Jag vill lista mig på cedekliniken piteå

  Svara
  • 16:02 - 07 aug, 2017
   Vården.se svarade:

   Hej Kurt! Här kan du läsa mer om hur du gör för att lista dig på Cederkliniken: https://www.varden.se/vardgivare/pite%C3%A5/2882/husl%C3%A4kare-v%C3%A5rdcentral-cederkliniken-pite%C3%A5-centrum MVH Vården.se

Skriv kommentar

Kul! Du vill skriva en kommentar. Det är toppen! Du kanske undrar varför kommentaren inte visas direkt?
Det är för att vi vill undvika spam och måste därför godkänna kommentaren först. Tack för din kommentar!