Så skyddar du dig bäst i solen

Så skyddar du dig bäst i solen

2022-04-19 | Allmän hälsa

Nu kommer värmen återigen till Sverige! Under sommaren har du bäst chans att få i dig D-vitamin på naturlig väg genom att vara ute i solen. Men som de flesta vet är det inte bra om du är i solen för länge eller bränner dig. Vi har besvarat några av de vanligaste frågorna om hur du skyddar dig bäst i solen!

Vilket solskydd är bäst?

Det bästa sättet att skydda dig från solens strålar är med kläder! Nu under sommaren är solens strålar starkast mitt på dagen mellan klockan 11 och 15. Därför ska du tänka lite extra på hur du skyddar dig just då. Försök att ha på följande:

  • Täckande kläder. Du bör ha kläder som täcker kroppen så mycket som möjligt, till exempel att du har långärmade tröjor och byxor med långa ben. Helst ska kläderna vara mörka eller av tyger som är tätt vävda. Du kan testa själv om kläderna skyddar tillräckligt! Håll upp plagget mot solljus och se om ljuset strilar igenom. Om det gör det, är det inte tillräckligt bra skydd. 
  • Hatt. Använd gärna solhatt eller keps, något som skyddar huvudet men som även har en skärm som skyddar dig från direkt solljus i ansiktet.
  • Solglasögon. Om dina ögon utsätts för starka strålar, kan man i förlängningen bidra till ögonsjukdomar såsom gråstarr. Därför är det bra att skydda ögonen med solglasögon som har UV-skydd. Glasögonen bör vara CE-märkta, vilket betyder att de uppfyller krav på säkerhet, hälsa och miljöskydd. CE-märkning graderas på en skala av 0-4, där 0 släpper in mest ljus och 4 släpper in minst ljus. För svenska förhållanden brukar det räcka med märkningen 3.

På områdena där du inte har kläder som täcker kroppen, kan du komplettera med solkräm! Följ instruktionerna på flaskan.

Är solskydd farligt?

Detta är en fråga som blivit allt mer aktuell de senaste åren. När det handlar om solskyddskrämer, så har det funnits studier i USA som visar att vissa av kemikalierna i solkrämerna absorberas i kroppen och i blodet. Dock vet man inte än vilken påverkan det faktiskt har på kroppen, och det amerikanska FDA (Food and Drug Administration) säger att man inte behöver avstå från solkräm för att skydda sig. Däremot kan solkrämer ha en negativ effekt på miljön.

Ett problem med användandet av solskyddskräm är däremot att man tar på sig det i tron om att man kan vara ute i solen hela dagen, vilket inte riktigt stämmer. Kroppens naturliga reaktion, att bli röd när man börjar få lite för mycket sol, försvinner då, vilket gör det svårt att avgöra när man ska sluta vara i solen. Sedan är det också många som glömmer att återapplicera solskyddskrämen enligt instruktionerna – därför bör du alltid läsa igenom dem innan du använder krämen.

Är det bra att undvika solen helt?

Nej! Att vara ute i solen är bra för kroppen. I en studie som gjordes på kvinnor i Sverige, kunde forskare se att de som undvek att vara ute i solen ökade risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, autoimmuna sjukdomar som diabetes, typ 1 och 2, MS och olika reumatiska sjukdomar. Men det handlar om balans. För ju längre tid du spenderar i solen – särskilt om du inte skyddar din hud – desto större risk är det att du kan drabbas av hudcancer. 

Vad gör du om du bränner dig?

Om skadan redan är skedd och du har bränt dig, är det viktigt att du tar dig ut ur solen så fort du kan. Vi ger dig några tips på vad du kan göra för att lindra brännan:

  • Du kan kyla ner huden genom en kall dusch eller en fuktig handduk. Kyl inte ner brännan med isbitar.
  • Smörj in dig med en aftersunkräm, eller en spray med till exempel aloe vera – detta kan ha en kylande effekt på din hud.
  • Klia inte huden, och försök inte att skala bort flagnande hud, utan låt huden vara.
  • Drick massor med vatten för att undvika uttorkning.
  • Exponera inte din brända hud för solen förrän den läkt ordentligt.
  • Gör det riktigt ont kan du ta smärtstillande, såsom paracetamol och ibuprofen. 

Vill du veta mer om solens påverkan? Då kan vi tipsa om våra tidigare inlägg i frågan:

Varför D-vitaminer är bra för dig

Om hudcancer (malignt melanom)

Källor

  • Lindqvist, PG, Epstein, E, Nielsen, K, Landin‐Olsson, M, Ingvar, C, Olsson, H (Karolinska University Hospital, Lund University, Lund, Sweden). Avoidance of sun exposure as a risk factor for major causes of death: a competing risk analysis of the Melanoma in Southern Sweden cohort. J Intern Med 2016; 280: 375– 387.
  • Matta MK, Florian J, Zusterzeel R, et al. Effect of Sunscreen Application on Plasma Concentration of Sunscreen Active Ingredients: A Randomized Clinical Trial. JAMA. 2020;323(3):256–267. doi:10.1001/jama.2019.20747
  • 1177 Vårdguiden
  • Strålsäkerhetsmyndigheten
  • NHS
  • Råd och Rön
  • SvD

Publicerad: 25 juni 2020 kl 09:03
Uppdaterad: 19 april 2022 kl 16:12

Författare:

Skriv kommentar