Tandblekning – vad är det och hur går det till?

2020-11-04 | tandvård

Tandblekning är en vanlig och ganska enkel behandling som kan utföras både hos tandläkaren eller hemma. Den ena metoden ger inte bättre resultat än den andra, men fördelen med att göra tandblekning hos en tandvårdsmottagning är att det går fortare.

Beroende på vilken behandlingsmetod som används kan det ta allt från några timmar till någon veckas behandling, men svårare missfärgningar brukar dock alltid ta längre tid. Har man svårare missfärgningar brukar man kombinera de båda metoderna, det vill säga behandling hos tandvårdsmottagning och hemma.

Vad är en tandblekning?

En tandblekning är en kemisk process där blekmedlet bryter ner de missfärgade ämnena så att de inte är lika mörka längre. Färgen på dina tänder blir naturligt mörkare med åren, men de kan också bli missfärgade av tobak, mat och dryck samt av vissa sjukdomar. Vissa kan tycka att de vill bleka sina tänder för att de ska se vita och fräscha ut.

Före en tandblekning

Innan man bleker tänderna måste man undersökas av en tandläkare eller tandhygienist som bedömer om det går att bleka missfärgningarna och vilken metod som är lämplig att använda. Det finns nämligen vissa fall då tandblekning inte kan genomföras och det är om man har tunn emalj, röker, snusar, vid graviditet eller om man ammar. Man måste även vara över 18 år för att genomgå en behandling.

Om det finns hål så måste det vara lagade innan behandlingen börjar och all tandsten måste tas bort.

Vid undersökningen görs även en preliminär undersökning av vilka fyllningar som kan behöva bytas ut för att de ska stämma överens med de blekta tänderna när behandlingen är avslutad. De fyllningar och kronor man har kan nämligen inte blekas av blekmedlet.

Hur går en tandblekning till?

Det finns olika metoder att bleka tänderna på, men alla görs med blekmedel. Oftast är det en gel som man lägger på tänderna i kombination med ljusbehandling eller laser. Innan en blekning dokumenterar man alltid vilken färg tänderna har innan behandling för att kunna se effekten.

Om man bleker tänderna hos en tandläkare eller tandhygienist väljer de vilket blekningsmedel som ska användas. Sedan brukar de isolera tänderna med en gummiduk för att skydda resten av munnen mot det starka blekmedlet.

Om du ska bleka dina tänder hemma tar tandläkaren eller tandhygienisten först ett avtryck av tänderna. Utifrån den skapar de sedan en plastskena som du hemma fyller med blekgel och använder en till två timmar på dagen eller natten, beroende på vilken koncentration på blekgelen som används. Det brukar oftast räcka med tre till fyra dagars behandling, men vid svåra missfärgningar kan ibland längre behandlingstid behövas.

En tandblekning kan ha en del biverkningar som ilningar eller irriterande tandkött, men de brukar gå över efter ett par dagar.

Blek dina tänder hos en vårdgivare på Vården.se

Resultat och hållbarhet

För att få så bra resultat av blekningen som möjligt bör man undvika att äta eller dricka något med starka färger under och några dagar efter behandlingen. För att bibehålla ett så vitt resultat som möjligt är det bra att använda en tandkräm som innehållet extra flour.

Hur bra resultatet blir efter en tandblekning varierar från person till person och beror bland annat på vilken typ av missfärgningar man har, hur länge det har funnits samt tandens ursprungliga färg. Det är i allmänhet lättare att bleka gula och bruna missfärgningar än andra till skillnad från missfärgningar från metaller som är nästintill omöjliga. Men en blekningsbehandling brukar hålla i sig i ett till tre år.

Hitta en mottagning

Vill du hitta en mottagning där du kan bleka dina tänder? På Vården.se kan du enkelt söka bland de vårdgivare som utför tandblekning:

Källor

  • www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Behandlingar/Tandblekning1/

Publicerad: 27 februari 2015 kl 10:59
Uppdaterad: 4 november 2020 kl 16:00

Författare:

Skriv kommentar

För att skicka in din kommentar måste du godkänna Allmänna villkor och vår Integritetspolicy. För att skicka in din kommentar måste du godkänna vår policy för bloggkommentarer.
Genom att använda Vården.se godkänner du att vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Läs mer om cookies här.