Hud >
5 tips på hur du själv lindrar eksem!

5 tips på hur du själv lindrar eksem!

2022-11-11 | Hud

Är du en av dem som besväras av eksem? Hud med eksem är mer känslig, och behöver skötas om lite extra. Vården.se har sammanställt 5 tips för hur du bäst tar hand om hud med eksem, och lindrar besvären.

Den 14 september är det Internationella dagen för atopiskt eksem. Eksem innebär att huden blir torr med röda utslag som kliar. Detta beror på en inflammation i huden, som kan uppstå när huden på ett eller annat sätt skadats. Det kan handla om att huden har nötts, alternativt kommit i kontakt med kemikalier eller något ämne du inte tål. Att ha eksem kan vara väldigt jobbigt och irriterande – men det finns saker du kan göra själv för att lindra symtomen! 

Vad kan man själv göra för att lindra eksem?

Vården.se har samlat 5 tips som kan vara hjälpsamma för dig som lider av eksem. 

  1. Duscha inte för ofta

Både tvål och vatten, speciellt varmt vatten, är uttorkande för huden. Därför bör du som lider av eksem helst inte duscha varje dag, utan mer sällan och kortare stunder. Innan duschen kan du smörja in huden med olja för att skydda den. Efter duschen bör du se till att torka huden noga.

  1. Smörj in huden

För att hålla huden återfuktad och minska klådan bör du regelbundet och noggrant smörja in huden med kortison och mjukgörande hudkräm – inte minst efter du duschat. Se till att använda krämer som är oparfymerade och anpassade för känslig hy. 

  1. Undvik ämnen som retar upp huden

Hud med eksem är extra känslig, och därför bör du undvika kemikalier i den mån det går. Det finns också andra ämnen som kan förvärra ditt eksem, till exempel klor. Du bör välja hygienprodukter och tvättmedel som är oparfymerade. Om du har handeksem bör du undvika handdisk, eller använda diskhandskar, eftersom diskmedel innehåller ämnen som kan reta upp huden.

  1. Tänk på dina kläder

Innan du använder nya kläder för första gången är det bra att du tvättar dem, för att få bort eventuella kemikalier. Välj kläder som är luftiga och andas, i material som till exempel bomull, silke eller bambu.

  1. Sola försiktigt

Sol kan ha en lindrande effekt för eksem, men om du bränner dig kan sol istället förvärra dina eksem. Sola därför försiktigt och skydda huden mot UV-strålning. 

Hit kan du vända dig om du har svåra problem med eksem

Om du upplever svåra besvär med eksem, och inte själv kan lindra besvären, kan du vända dig till en vårdcentral eller en hudläkare

Källor

Astma och allergiförbundet

Janusinfo

1177


Publicerad: 5 september 2022 kl 11:50
Uppdaterad: 11 november 2022 kl 09:34

Författare:

Skriv kommentar