5 saker att göra om du bränt dig på en björnloka

5 saker att göra om du bränt dig på en björnloka

2022-10-20 | Allmän hälsa

En giftig Björnloka är lätta att hitta och även lätta hålla sig ifrån – men skulle du bränna dig på en björnloka så finns det saker som du bör göra – Vården.se har tagit fram 5 bra tips.

5 tips om du bränt dig på björnlokan

Björnlokan härstammar från Kaukasus och centralasien och finns idag även i Europa och nordvästra Afrika. Det är en hög och giftig växt som man ska undvika att komma i kontakt med. Vården.se har tagit reda på varför, och vad man ska göra om man har bränt sig på en björnloka.

Vad är en björnloka?

Björnlokan är en stor och grov blomma som förekommer på ängar och vägkanter runtom i Sverige. Den kan bli uppemot 2 meter lång samt 10 cm tjock och har en vit till gul-grön färg.

Växtsaften i en björnloka innehåller furokumariner. Furokumariner gör växtsaften fototoxisk, och den blir därför väldigt hudirriterande om den kommer i kontakt med huden – speciellt om huden utsätts för solbestrålning.

Symtom om du har bränt dig på en björnloka

Ofta försvinner symtomen av sig självt om man har bränt sig på en giftig björnloka, men ibland kan det uppstå värre besvär och då kan det vara bra att ha koll på symtomen samt vad man kan göra.

Vanliga symtom på att man har bränts av björnloka

  • Hudirritation
  • Rodnad
  • Stora blåsor

Ovanligare symtom om man bränt sig på en björnloka

  • Ärrbildning
  • Mörkfärgning av huden

5 tips på vad du kan göra om bränts av den giftiga björnlokan

  1. Tvätta det utsatta hudområdet som kommit i kontakt med björnlokan med tvål och kallt vatten så fort som möjligt.
  2. Håll det brända området borta från solljus i 48 timmar.
  3. Om du får björnloka i ögonen, tvätta ögonen med vatten och bär solglasögon.
  4. Har du fått en stark reaktion från björnlokan så kan du komma att vara extra känslig för solen i ett par år, och då är en rekommendation att vara noggrann med solskyddsfaktor och undvika solen i den mån det går.
  5. Tveka inte att kontakta en läkare om du har fått en reaktion från björnlokan, eller har några andra funderingar/frågor som berör dina besvär

Björnloka, Jätteloka, Strätta eller Kvanne

Det finns många växter som påminner väldigt mycket om varandra. Här tar vi upp de växter som är lik björnlokan och förklarar vad som skiljer dem åt.

Björnlokan har som sagt en vit till grön gul färg, finns längs ängar och vägkanter och blir max 2 meter hög.

Jättelokan kan bli ännu större (max 4 meter hög), har ungefär samma färg (lite vitare) som björnlokan och finns även den längs ängar och vägkanter runtom i Sverige.

Strättan blir max 2 meter hög, återfinns antingen vid en strand eller på en fuktig ängsmark och har vit eller rödaktig färg.

Kvanne blir även den max 2 meter hög men har en grönaktig färg och finns längs kusten och fjällen.


Publicerad: 17 juli 2022 kl 07:00
Uppdaterad: 20 oktober 2022 kl 15:55

Författare:

2 Kommentarer

2022-08-08

SARA skrev:

Hur hög blir den egentligen?

Överst i artikeln står det: “Björnlokan är en stor och grov blomma som förekommer på ängar och vägkanter runtom i Sverige. Den kan bli uppemot 3 meter lång samt 10 cm tjock och har en vit till gul-grön färg.”

Längre ner i artikeln står det: “Björnlokan har som sagt en vit till grön gul färg, finns längs ängar och vägkanter och blir max 2 meter hög.”

Blir en smula förvirrande 😀

svara
2022-08-09

Vården.se skrev:

Hej Sara!

Tack för att du uppmärksammade detta! Vi har nu ändrat i artikeln, så det bör stå rätt nu.

Önskar dig en fortsatt fin dag!

Vänligen,
Nicole
Vården.se

svara

Skriv kommentar