Sök
Sök
Hitta rätt vård
Jämför
Jämför
Boka
Boka

Sök i sökformuläret eller navigera bland våra kategorier för att hitta ett urval av vårdgivare.

Hur går en hårtransplantation till?

Håravfall är ett vanligt problem och kan bero på lite olika saker. I många fall kan en hårtransplantation vara en lösning för den som vill återfå hårväxten. Men hur går en hårtransplantation till? Här får du lära dig mer.

Man står på ett fält

Vad innebär en hårtransplantation?

Vid en hårtransplantation tar man hårsäckar från ett område där det finns mer hår och flyttar dem till det område där håret saknas.

– Enkelt förklarat så plockar man hårsäckar från baksidan av huvudet, en och en och sätter på det område som har utsatts för håravfall, säger Firo Esmer på Akacia Medical. Det hår man transplanterat ska sedan inte kunna tappas.

Varför väljer man att göra en hårtransplantation?

Det är vanligt att man gör en hårtransplantation för att få hjälp med djupa vikar, kal hjässa eller ett uppåtkrypande hårfäste. Men det kan också vara för att få allmänt fylligare hår på tunnare områden. Många mår dåligt över sitt håravfall.

Så går behandlingen till

Behandlingen utförs under lokalbedövning. På de flesta rakar man av håret både på givarområdet och mottagarområdet och rengör patientens huvud. Sedan börjar själva förflyttningen.

– De första nålsticken gör lite ont, men sedan känns inget, tack vare lokalbedövningen, berättar Firo Esmer. Man plockar ut hårsäckarna, öppnar kanaler på mottagarområdet och lägger in hårsäckarna.

Hur lång tid behandlingen tar beror helt på hur många hårsäckar som ska flyttas. Ju fler det är desto längre tid tar det, och behandlingen kan ta allt mellan 4–7 timmar.

Leende man i solsken

Efter behandlingen

Efter behandlingen är det viktigt att skydda huvudet från yttre påverkan, eftersom hårstråna till en början är väldigt ömtåliga.

– De första dagarna efter operationen är jätteviktiga, säger Firo på Akacia Medical. Man får inte röra hårsäckarna efter operationen.

Efter 10 dagar kan du återgå till jobbet igen. Då syns inga större spår efter att en hårstransplantation genomförts, utöver kortare hår och lättare rodnad.

Resultaten av en hårtransplantation

En hårtransplantation ger ett naturligt fylligare hår och många upplever ett ökat självförtroende efter behandlingen. Du kan börja se resultaten av hårtransplantationen efter 3–4 månader och det slutliga resultatet syns efter 12 månader.

Text: Karin Sjödahl

08:30 - 27 apr, 2018

0 Kommentarer

Det vore ju himla kul om du blev den första att lämna en kommentar.

Skriv kommentar

Kul! Du vill skriva en kommentar. Det är toppen! Du kanske undrar varför kommentaren inte visas direkt?
Det är för att vi vill undvika spam och måste därför godkänna kommentaren först. Tack för din kommentar!