Hörapparater är inte bara till för äldre!

Hörapparater är inte bara till för äldre!

2022-06-21 | Öron Näsa Hals

Nedsatt hörsel är mycket vanligt. Nära en och en halv miljon svenskar har någon form av hörselnedsättning, men bara ca 300 000 av dem använder hörapparat. Många vet att hörseln blir sämre med åldern men även yngre kan ha en hörselnedsättning och faktum är att ungefär hälften av alla med nedsatt hörsel är i yrkesverksam ålder. Vi har pratat med Lotta Hannu som är legitimerad audionom på Bra Hörsel.

Nedsatt hörsel kan bero på flera olika saker

Man brukar dela in hörselnedsättningar i två olika kategorier; ledningshinder och innerörerelaterade hörselnedsättningar. Exempel på ledningshinder kan vara vaxpropp, hål på trumhinnan, vätska i mellanörat eller skadade hörselben. Ett ledningshinder är alltså något som hindrar ljudet från att ledas in i innerörat.

Inneröreskador är den vanligaste typen av hörselnedsättning och hit hör den naturliga förslitningen av hörselceller i snäckan men också hörselskador uppkomna på grund av buller.

Vilka typer av hörhjälpmedel finns det?

Det vanligaste hörhjälpmedlet är hörapparat. Det finns hörapparater som sitter bakom örat med en tunn slang in i hörselgången, och det finns apparater som formgjuts individuellt och endast sitter i hörselgången.

Olika sorters hörapparater hos Bra Hörsel.

Trådlösa tillbehör till hörapparaten

I dag är hörapparater små och smidiga och går att ansluta till flera olika trådlösa tillbehör. Ibland kan det vara bekvämt med en fjärrkontroll så att du kan justera volym och byta lyssningsprogram utan att behöva leta efter knappen på hörapparaten.

SurfLink Mobil är ett tillbehör med både fjärrkontroll, TV-hjälpmedel, mötesmikrofon och hjälpmedel till mobiltelefon för att få samtalet direkt in i hörapparaterna. En annan variant är den lilla smidiga mikrofonen som du fäster på den som talar i en svårlyssnad miljö, exempelvis på föredraget, promenaden eller fikastunden på ett kafé. Den fångar upp ljudet från talaren och skickar det direkt till hörapparaten.

I många apparater finns även telespole som går att använda i lokaler där det finns hörselslinga installerad. Spolen fångar upp ljudet från slingan så att du får ljudet direkt till dina hörapparater.

Tillbehör till hörapparaterna

Hur går jag tillväga för att prova ut hörapparat?

Först görs ett hörselprov hos en legitimerad audionom och resultatet av provet, audiogrammet, visar typ och grad av hörselnedsättning.

– Många väntar alldeles för länge med att göra hörselprov trots att man hör sämre, säger legitimerad audionom Lotta Hannu. Det leder till att många upplever problem helt i onödan. Exempel på bekymmer kan vara isolering, nedstämdhet, irritation, muskelspänningar och trötthet.

Ju längre du väntar desto svårare är det för hjärnan att vänja sig vid en ny ljudbild. Därför får du hos Bra Hörsel alltid upp till två månaders fri provtid på hörapparater så att du ska hinna känna att de passar just dig och dina behov.

Utprovning av hörapparat

Bidrag från landstinget

Hos vissa landsting finns möjlighet att ansöka om ett bidrag för hörapparater och andra hjälpmedel, detta kallas Fritt Val. Det innebär att du kan prova hörapparater utanför landstingets sortiment och också välja vilken hörselmottagning du vill gå till.

När du provar hörapparater via landstinget lånar du dina hjälpmedel. Utprovning kan se väldigt olika ut beroende på vilket landsting du tillhör, och utprovningsavgifter och besöksavgifter varierar. Vilka hörapparater som ingår i landstingens sortiment varierar också då varje landsting gör sina egna upphandlingar.

Öka din livskvalité med rätt hörapparat

Genom att det finns möjlighet att välja om du vill prova hörapparater inom landstinget eller privat, så har du också möjlighet att hitta både hörapparater och tillbehör som passar för just dig. Alla hörapparater individanpassas och hittar du modell och teknik som du gillar och hör bra med, så använder du också dina hörapparater och din livskvalité ökar!

Upplever du att du har nedsatt hörsel?

Boka tid hos någon av våra audionomer på Vården.se!


Publicerad: 24 mars 2017 kl 11:15
Uppdaterad: 21 juni 2022 kl 13:36

Författare:

Skriv kommentar