Del 2: Socialstyrelsens nationella riktlinjer – Vård vid depression och ångestsyndrom

2024-09-17 | Allmän hälsa, Psykisk hälsa

Sedan 2010 har det funnits nationella riktlinjer från Socialstyrelsen för vård vid depression och ångestsyndrom, med syfte att säkerställa bästa behandlingsmetoder och jämlik vård. Men trots uppdateringar och anpassningar av riktlinjerna, återfinns utmaningar och debatter, särskilt kring prioriteringen av KBT.

Äldre dam och yngre kvinna kollar på varandra

Socialstyrelsens nationella riktlinjer är rekommendationer för hälso- och sjukvård, tandvård och socialtjänst. Syftet är att främja användningen av de åtgärder som har bäst vetenskapligt stöd och fungera som prioriteringsunderlag för vården. Målet är att säkerställa att alla får tillgång till god och jämlik vård. För dig som är intresserad av att veta mer om vad de nationella riktlinjerna är kan du läsa här. 

Riktlinjer för vård vid depression och ångestsyndrom

Sedan 2010 har Socialstyrelsen utfärdat nationella riktlinjer för vård vid depression och ångestsyndrom. Dessa riktlinjer säkerställer att patienter får tillgång till de mest effektiva och evidensbaserade behandlingarna. Genom att samla riktlinjer och rekommendationer centralt kan aktörer inom hälso-och sjukvården, tandvården och socialtjänsten få stöd i hur dessa ska fatta beslut och prioritera insatser. 

Utmaningar med och synpunkter på de nationella riktlinjerna för vård vid depression och ångestsyndrom

Utöver att de nationella riktlinjerna används i alltför liten utsträckning har riktlinjerna för depression-och ångest varit föremål för debatt i svenska medier. Detta på grund av att KBT prioriteras som huvudsaklig behandlingsmetod för vuxna vid alla ångesttillstånd utom ett samt lindrig till medelsvår depression, även som uppföljande behandling vid svår depression. Socialstyrelsens val att prioritera KBT allra högst har ibland stött på motstånd från utövare och företrädare för andra psykologiska behandlingsmetoder.  De menar att det finns andra behandlingsmetoder utöver KBT som borde prioriteras högre. 

De nationella riktlinjerna uppdateras ständigt

Socialstyrelsen har kontinuerligt uppdaterat riktlinjerna för att säkerställa att de återspeglar den senaste forskningen och bästa tillgängliga kunskap. Den senaste uppdateringen gjordes 2021 med införandet av tre nya rekommendationer, men de  övergripande rekommendationerna från 2010 gäller fortfarande. 

Hur hittar jag mer information om de nationella riktlinjerna?

Publicerad: 10 september 2024 kl 09:01
Uppdaterad: 17 september 2024 kl 09:17
Författare: Christina Bergmark, leg. psykolog och psykoterapeut