RS-viruset – värre än någonsin i år

RS-viruset – värre än någonsin i år

2022-06-21 | Barn och Gravid

Många är oroliga för RS-viruset och denna säsong är det extra intensivt. Ovanligt många barn har blivit inlagda på sjukhus sedan starten i november. Men vilka är symptomen och hur vet man när man bör söka läkarhjälp? Vi har fått chansen att prata med Birgitta Klang, verksamhetschef på Mama Mia, Skandinaviens största privata kvinno- och barnhälsomottagning. Hon berättar vilka de största smittbovarna är och hur man ska göra om sitt barn blir sjukt.

Birgitta Klang, verksamhetschef på Mama Mia

Vad är RS-virus?

RS-viruset, respiratoriskt syncytievirus, är ett förkylningsvirus som kommer i epidemier under vinterhalvåret. För de flesta visar det sig som en vanlig förkylning men barn under sex månader, prematura barn eller barn med en hjärt- eller lungsjukdom, är extra utsatta och kan få svåra andningsproblem.

– Det är väldigt många som är oroliga, speciellt de som har barn som är under ett år. Det är dem som hör av sig oftast, säger Birgitta Klang, verksamhetschef på Mama Mia. Denna säsongen är vi väldigt tydliga med att uppmana att hålla sig borta från stora folksamlingar och förkylda småbarn just för att vi vet att det är värre än någonsin i år.

Olika från år till år

Viruset brukar slå hårdare vartannat eller vart tredje år och det startade relativt tidigt denna säsong. De allra minsta barnen har behövt mer sjukhusvård än vanligt. Varför viruset är olika intensivt från år till år är oklart, men en teori är att viruset har muterat och blivit aggressivare och att det är därför barnen har blivit sjukare. RS är ett förkylningsvirus som de allra flesta klarar bra, men många vet inte att det är RS de har och kan då smitta mindre barn och andra riskgrupper som kan drabbas hårt. Vi är också inomhus till stor del under vinterhalvåret och där smittar det lättare.

mama-mia-bvc-bebis

Små barn har oftast typiska tecken på RS

Mama Mias barnläkarmottagning på Karlavägen inkommer ungefär 30 samtal om dagen med frågor om RS-viruset och den vanligaste frågan är hur man vet att barnet har just RS.

– Barn under sex månader har väldigt typiska tecken, säger Birgitta. De försöker hosta men får knappt upp någonting. De får också problem med andningen och piper och låter. En del bebisar sover mycket mer och är för trötta för att kunna amma eller få i sig mat. Har barnet dessa symptom så ska man alltid söka hjälp.

Prematura barn har ökad risk

För tidigt födda barn har en ökad risk att RS går rakt ner i lungorna så att de får det väldigt jobbigt att andas. Problemet är att RS bildar ett segt slem som sätter sig på de små cellerna som de har i luftvägarna nere i lungorna. Och när det sega slemmet bildas så har dem ingen bra hostreflex att få upp det jämfört med de lite större barnen. Väldigt för tidigt födda barn som haft lungproblem under sin prematuritet på sjukhuset kan få ett immunglobulin mot RS, men det håller bara under en begränsad period.

mama-mia-undersökningsrum-mobil

Syskon är i regel de största smittbärarna

Den största boven är om barnet har äldre syskon i åldern 1,5-2,5 år som går på förskolan.

– De har kanske inte kommit i kontakt med RS-viruset när de själva var små men på förskolan är det väldigt troligt att de kommer att få det, säger Birgitta. De blir oftast inte så sjuka, de kommer hem med en vanlig förkylning. Men när den lilla bebisen hemma får det så kan den bli jättesjuk.

En noggrann handhygien är viktigast

Det är viktigt att tänka på att ha en noggrann handhygien. Det är bra att tvätta händerna när man kommer hem från förskolan samt att byta kläder eftersom viruset kan överleva i upp till tolv timmar på kläder. Kan man undvika att ta med sin bebis till förskolan så är det att föredra, men är man tvungen så kan man gärna ha barnet i bärsele. Det behövs bara att ett barn nyser och så finns det miljoner av mikropartiklar av RS som sprids i luften. Om man har möjlighet så är det bra att ha sina förskolebarn hemma medan man har en liten nyfödd, eller åtminstone att de går kortare dagar.

– Är man tre, fyra år så vill man oftast leka med sina kompisar, säger Birgitta. Då är det bra att till exempel gå kortare dagar på förskolan, för det är också hur länge man är i en miljö där det finns virus som avgör hur sjuk man blir eller om man får det. Det är också bra att leka mycket utomhus.

mama-mia-undersökning-barn

Var frikostig med koksalt

Det första man kan tänka på när man märker att barnet börjar bli snuvigt är att vara frikostig med koksalt då de minsta barnen helst bara vill andas via näsan. Koksaltlösning finns att köpa receptfritt på apoteket och det löser upp det sega slemmet som bildas. Om barnet kräks så är det bara bra eftersom det då lyckats hosta upp slemmet.

– Det finns också en nässug som är jättebra. Man använder då lite koksalt och sen tar man den för att försiktigt suga ut det ur nästan på barnet, säger Birgitta. Det är också bra att hålla huvudet högt, då blir det lättare att andas. Det är lite A och O kan man säga.


Publicerad: 8 februari 2017 kl 09:29
Uppdaterad: 21 juni 2022 kl 11:52

Författare:

Skriv kommentar