Sömnstörningar? 4 anledningar till varför du borde göra en sömnapnéutredning hos Sömncentrum!

Sömnstörningar? 4 anledningar till varför du borde göra en sömnapnéutredning hos Sömncentrum!

Innehåll från Sömncentrum
2023-04-17 | Nytt på Vården.se

En sömnapnéutredning kan visa om du lider av andningsuppehåll medan du sover, så kallad sömnapné. Idag finns det effektiv behandling mot både sömnapné och snarkning. Här har vi tillsammans med Sömncentrum sammanställt allt du behöver veta om sömnapnéutredning.

Person som sover i en säng.

Sover du dåligt? Många svenskar lider av sömnsjukdomen, sömnapné, utan att veta om det. Sömnapné kan både påverka din hälsa och din livskvalitet negativt. Därför är det viktigt att du söker hjälp om du misstänker sömnapné. Hos Sömncentrum kan du få hjälp att utreda och behandla sömnapné! 

Varför gör man en sömnapnéutredning? 

En sömapnénutredning kan visa om du har en sömnstörning, till exempel sömnapné. Sömnapné är en sjukdom som kännetecknas av korta och upprepade andningsuppehåll under sömnen, så kallade apnéer. Många som lider av sömnapné snarkar, men man kan ha sömnsjukdomen utan att snarka. 

Sömnapnéutredning – hur går det till?

Sömnapnéutredning innebär att luftflödet genom din näsa och mun registreras under en natt. Detta brukar kallas för nattlig andningsregistrering (NAR). Vid utredningen mäts och undersöks bland annat:

  • syresaturationen
  • luftflöde över näsa och mun
  • andetagsrörelse och läge.

Efter sömnapnéutredningen går man igenom resultaten från sömnregistreringen. Om utredningen visar att du har sömnapné är nästa steg att hitta rätt behandling. Genomgång och utprovning av hjälpmedel brukar ingå i utredningen.

Sömnapnéutredning – 4 anledningar varför det är viktigt

Det finns många anledningar till varför det är viktigt att söka hjälp för sömnsvårigheter.

  1. Du kan ha sömnapné eller någon annan sömnstörning utan att veta om det. En sömnapnéutredning är viktig för att få rätt behandling och stöd.
  2. Idag finns det effektiv behandling mot sömnapné och snarkningar, i form av CPAP eller apnéskena. Dessa hjälpmedel kan minska besvären vid sömnapné eller leda till att sjukdomen försvinner helt.
  3. Sömnapné påverkar sömnen och dess kvalité negativt, vilket kan vara påfrestande för hälsan. En god sömn är grundläggande för ditt välbefinnande.
  4. Obehandlad sömnapné kan medföra olika följdsjukdomar. Sömnapné är en riskfaktor för såväl högt blodtryck som stroke.

Förberedelse inför en sömnapnéutredning

Information om eventuella förberedelser som kan behövas inför ditt besök, får du i god tid från mottagningen.

Vill du boka en tid eller behöver rådgivning? På Sömncentrum arbetar specialister inom sömn, som kan hjälpa dig med både utredning och behandling av sömnapné. Här kan du läsa mer och ta kontakt: https://somncentrum.se/


Publicerad: 17 april 2023 kl 07:38
Uppdaterad: 17 april 2023 kl 07:41

Författare:

Skriv kommentar