Sömnapné ska tas på allvar!

2020-11-04 | hälsa, sömn, tandvård

Att snarka är vanligt och är ett symtom på att du har andningsstörningar. Den drabbade kan tycka att det är besvärligt och jobbigt att prata om det, och det kan även uppfattas som störande för din partner. Social snarkning är inte farligt men lider du däremot av sjukdomen obstruktiv sömnapné är det viktigt att du undersöks då sjukdomen kan ha allvarliga följder om den inte behandlas.

Skillnaden mellan social snarkning och obstruktiv sömnapné

Att snarka är något som man helst inte erkänner att man gör. När du somnar slappnar dina muskler i kroppen av och då faller väggarna i svalget ihop en aning, och din tunga ramlar bakåt och mjuka gommen blir sladdrig. Blir det tillräckligt trångt i luftgångarna, som sitter från näsan ner till stämbanden, börjar du snarka och får ett vibrerande ljud. Ju smalare öppning du har i halsen desto högre snarkar du. De flesta snarkar inte hela natten utan snarkningarna kommer och går i intervaller.

Ungefär hälften av Sveriges befolkning lider av social snarkning. Risken för snarkning är störst hos överviktiga, de som röker, dricker alkohol och hos äldre personer.

Runt 300 000 personer i Sverige lider av obstruktiv sömnapné. Obstruktiv sömnapné är en sjukdom där du har andningsuppehåll mellan tio och sextio sekunder upprepade gånger under tiden du sover. Syrehalten går då ner, koldioxidhalten går upp och stresshormoner slår till i kroppen. Om du är överviktig, har en tillbakadragen underkäke som ger överbett, stora halsmandlar eller om det av andra orsaker är trångt i halsen, löper du större risk att få obstruktiv sömnapné. Alkohol och sömntabletter kan också påverka din sömn då det gör att dina vävnader slappnar av. Vissa sjukdomar kan också bidra till att du får andningsuppehåll under sömnen.

Det finns även något som kallas för central sömnapné vilket dock är relativt ovanligt att ha. Central sömnapné uppkommer när hjärnan under stunder inte skickar andningssignaler till lungorna och kan inträffa efter en stroke eller vid hjärtsvikt.

Tecken på obstruktiv sömnapné

Tecken på att du lider av sjukdomen obstruktiv sömnapné kan vara symtom såsom huvudvärk, koncentrationssvårigheter, irritation och personlighetsförändring. Det är även vanligt att patienter som lider av obstruktiv sömnapné känner sig onormalt trötta på morgonen när de har vaknat. Det kan leda till att du somnar på jobbet eller i bilen, det vill säga vid tidpunkter då det inte är tänkt att du ska sova. Till exempel är risken tre till fyra gånger större för att råka ut för en trafikolycka för den som lider av obstruktiv sömnapné.

Väg-mörker

Karlakliniken hjälper dig som har obstruktiv sömnapné

Karlakliniken är ett familjeföretag och en specialisttandvårdsklinik inom käkkirurgi och implantat, belägen på Östermalm i Stockholm. Hit kan patienter komma med eller utan remiss från tand- eller sjukvården. På Karlakliniken görs många behandlingar mot sömnapné med så kallade anti-apnéskenor.

Efter att en patient har gjort en sömnregistrering, till exempel på ett sjukhus, kan du få med dig en apparat hem som mäter hur du andas. Sömn kan även mätas med hjälp av större laboratorieundersökningar. Därefter kan de remitteras vidare till en specialist i bettfysiologi på Karlakliniken om de önskar en anti-apnéskena.

– Landstinget betalar, så för patienten är detta sjukvård och inte tandvård, säger klinikchefen Per Jesslén. Därför kostar det inte mer än upp till frikortsnivå, det vill säga 1100 kronor. Om undersökningen visar att patienten har sömnapné så kan hen remitteras vidare till tandvården för framställning av en anti-apneskena, exempelvis till en specialist i bettfysiologi på Karlakliniken.

Inför behandlingen görs en grundlig utredning av käkleder, muskler, tandstatus, käkbensstatus, mätning av tandköttsfickor samt av relationen mellan tänderna och tandkontakter.

– Detta för att kunna välja ut vilka som är lämpliga för behandling men också för att kunna följa upp patienterna, säger Nikolaos Christidis specialist i bettfysiologi och med dr på Karolinska Institutet.

Karlakliniken-specialisttandvård

Risker med anti-apnéskenor

En risk är att patienter med tandlossning får förvärrad tandlossning. Skenorna leder till att det blir en stor belastning på tänderna då musklerna försöker dra tillbaka underkäken, samtidigt som skenorna håller den i ett framskjutet läge. Det finns en risk att patienterna har eller får en ömhet, trötthet eller värk i käkmuskler/käkleder.

– En av riskerna med skenorna är att de kan leda till bettförändringar, säger Nikolaos. De håller underkäken i ett läge längre fram än normalt och kan därför fungera som tandreglering. Förändringen blir att patienten får hårdare kontakter i fronten och att tänderna i sidopartierna inte riktigt nuddar varandra.

Fler män snarkar än kvinnor

Kvinnliga könshormoner skyddar kvinnor från andningsuppehåll och snarkningar. Dock snarkar ungefär lika många kvinnor som män när de kommit i klimakteriet. En faktor som kan bidra till att fler män snarkar är att tonus är sämre hos män och att de generellt har större kroppsmått än kvinnor. Det misstänks att det inte kommer in lika många rapporter om kvinnor som snarkar då det är mer socialt acceptabelt att män snarkar.

– Hos oss är det ungefär lika vanligt att kvinnor som män söker hjälp med remiss för behandling mot sömnapné, säger Nikolaos. Till oss kommer patienter i alla åldrar, den yngsta jag har haft var 14 år och den äldsta 97 år.

Bli av med sömnapné med hjälp av anti-apnéskena

Lindrig sömnapné behandlas med en anti-apnéskena och syftar primärt till att minska apnéerna och ljudet av snarkningar kan minska på sikt.

– Vi kan inte säga att de försvinner till hundra procent, säger Nikolaos. Men patienter med ett lätt till måttligt sömnapnésyndrom brukar ha så pass god effekt att de hamnar inom normalvärdet.

Kvinna-soffa-sömn

Effektiv behandling mot sömnapné

Den mest effektiva behandlingen av måttlig eller svår obstruktiv sömnapné är CPAP (Continuous Positive Airway Pressure). Du sover då med en mask som skapar lufttryck i svalget och håller luftvägarna öppna. I regel används CPAP under hela livet på de som lider av obstruktiv sömnapné, men de personer som har varit överviktiga och går ner i vikt kan bli av med sjukdomen.

På de personer som har stora halsmandlar kan istället en operation i svalget göras, vilket kan ta bort snarkningar. Dock är det viktigt att komma ihåg att oavsett vilken behandling du väljer kan det aldrig garanteras att sjukdomen botas helt.

Produkter och knep för att lindra snarkningar

Det finns små knep som du kan göra på egen hand för att minska risken för snarkningar, till exempel att knyta en tennisboll på baksidan av din tröja. Tennisbollen ska användas i flera månader för att du ska vänja dig av från att sova på rygg.

Den sociala snarkningen kan gå att lindra på egen hand med olika plåster, sprayer, gurgelvatten och snarkskenor. Det ska dock noteras att inga vetenskapliga studier har kunnat bevisa att produkter som du kan köpa för hemmabruk fungerar till 100 procent.

Ta din obstruktiva sömnapné på allvar

Om du inte behandlar din sömnapné kan det leda till allvarliga medicinska tillstånd. Svår andning och andningsuppehåll gör så att syrehalten i blodet minskar och att ditt hjärta får jobba mer än vanligt, vilket skapar reaktion i dina blodkärl. Det kan leda till att du lättare får högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdomar, stroke, diabetes eller astma.

Du bör söka hjälp om din snarkning påverkar din vardag på ett sätt som gör att du inte kan prestera normalt. Därför är det viktigt att du söker hjälp om misstänker att du lider obstruktiv sömnapné.

Källor
www.hjart-lungfonden.se/Documents/Rapporter/Hj%C3%A4rtrapporten_2016_Sammanfattning.pdf
www.doktorn.com/artikel/nu-kan-du-sluta-snarka
www.sicklaonh.se/miniguide-till-snarkningar
www.somnapne.se
www.aleris.se/fysiologlab/


Publicerad: 13 januari 2017 kl 09:15
Uppdaterad: 4 november 2020 kl 17:01

Författare:

Skriv kommentar

För att skicka in din kommentar måste du godkänna Allmänna villkor och vår Integritetspolicy. För att skicka in din kommentar måste du godkänna vår policy för bloggkommentarer.