3 fördomar om CP (cerebral pares)

3 fördomar om CP (cerebral pares)

2022-10-06 | Allmän hälsa

I Sverige föds cirka 200 barn med CP, cerebral pares, varje år. Trots det finns fortfarande bristande kunskap om diagnosen, och många med CP-skada får utstå en rad olika fördomar. Med anledning av den internationella CP-dagen 6 oktober, vill Vården.se slå hål på myterna.

barn som leker

Cerebral pares är inte en sjukdom som många tror, utan ett samlingsnamn för rörelsehinder som orsakas av en särskild hjärnskada. Denna hjärnskada kan inträffa under en graviditet, förlossning eller innan ett barn fyllt 2 år. Barn med en CP-skada får en försenad motorisk utveckling, och symtomen kan se olika ut beroende på var i hjärnan som skadan sitter, hur stor den är och när den inträffat. 

1. “Det går inte att arbeta med CP-skada” 

Många med cerebral pares kan arbeta precis som en person utan en CP-skada, och har inte särskilt stora begränsningar i vardagen. Andra kan behöva hjälp av en personlig assistent under arbetsdagen, och/eller få färdtjänst till och från jobbet.  

2. “Alla med CP sitter i rullstol” 

Vissa som har CP är i behov av hjälpmedel för att ta sig längre sträckor, såsom en rullstol. Men det många inte vet är att en stor andel av de med CP-skada klarar att röra sig i vardagen utan några hjälpmedel alls.

Däremot är tillämpning av habilitering i någon grad en viktig del för personer med CP, för att minska den funktionsnedsättning som skadan för med sig. Det kan till exempel röra sig om rörelseträning, behandling med läkemedel eller stöd för att kommunicera. 

3. “Personer med CP har sämre kognitiv förmåga”

En vanlig fördom är att tro är att alla personer med CP-skada också har nedsatt kognitiv förmåga, eller någon form av intellektuell funktionsnedsättning.

Vissa med CP har en lätt utvecklingsstörning, men de allra flesta har inte det. Risken att få en svårare utvecklingsstörning är högre i samband med svår spastisk CP. 


Publicerad: 6 oktober 2022 kl 09:38
Uppdaterad: 6 oktober 2022 kl 11:35

Författare:

1 Kommentar

2022-10-10

leif skrev:

Ska bli spännande ,min fru föddes med CP

svara

Skriv kommentar