Sök
Sök
Hitta rätt vård
Jämför
Jämför
Boka
Boka

Sök i sökformuläret eller navigera bland våra kategorier för att hitta ett urval av vårdgivare.

Ta hand om barnens tänder!

Innehåll från Krontandläkarna.

Är det dags att gå till tandläkaren med ditt barn? Det kan vara både utmanande och spännande! Tillsammans med Viveca Hansson Gidlund på Krontandläkarna berättar vi mer om barntandvård, varför det är så viktigt med regelbundna tandläkarbesök och vad du som förälder ska tänka på.

Tandläkare Viveca Hansson Gidlund Tandläkare Viveca Hansson Gidlund

Att gå till tandläkaren med barnen

Från det att barnet är 3 år är det viktigt att gå till tandläkaren för regelbundna undersökningar. Det hjälper till att upptäcka eventuella problem i tid och hålla tänderna i gott skick. Tandvård i Sverige är kostnadsfritt för alla barn och ungdomar till och med det år man fyller 23 år.

– Barnen kallas till oss som 3-åringar och då går vi igenom hur föräldrarna sköter tänderna och kostvanor, berättar Viveca på Krontandläkarna. Vi skolar även in barnen, det vill säga visar vad man gör hos tandläkaren och hur de ska sköta sina tänder.

Du kan välja fritt vilken mottagning du vill gå till och genom att lista ditt barn får du kallelser med jämna mellanrum. Det ger dig möjlighet att hitta en mottagning där barnet trivs, och hela familjen kan ofta gå till samma tandläkare.

– Det är trevligt och bra med familjetandvård, då får man som tandläkare en större bild av familjen och kan hjälpa till på ett professionellt sätt, säger Viveca.

Därför är regelbundna tandläkarbesök viktigt

Krontandläkarna skickar ut kallelse till undersökning varje år och ni får alltid träffa samma tandläkare. Vid tandläkarbesöken handlar det främst om att kontrollera munhälsan på barnet, men ibland kan det också behövas någon lagning eller tandställning.

– Jag undersöker tänder och munslemhinnan, ser hur de sköter sina tänder och ger tips och råd, berättar Viveca. Det händer mycket när barn växer! Ibland behövs det en tandställning en kort tid i en viss ålder, och ibland får barnen fast tandställning i tonåren. Därför är det av största vikt att kalla in patienten varje år, så att inte något missas.

Barn blir undersökt av tandläkare

Viktigt att föräldrarna tar ansvar

Som förälder har du ett stort ansvar för barnets tandhälsa och det är viktigt att ta det på allvar.

– De är viktigt att föräldrarna förstår sitt ansvar och ser till att det blir en trevlig vana att komma till tandläkaren, menar Viveca Hansson Gidlund. Det finns ju inget som originaldelarna!

Men att gå till tandläkaren regelbundet är naturligtvis inte det enda som behövs för att hålla tänderna i gott skick, att ta hand om munhälsan på hemmaplan är minst lika viktigt. Det finns två delar som du som förälder bör tänka på: kost och tandborstning.

Ät rätt och borsta regelbundet

– För att bibehålla en god munhälsa är det viktigt att man som förälder borstar barnets tänder morgon och kväll med fluortandkräm, så fort man ser en tand växa fram, säger Viveca på Krontandläkarna. Kom ihåg att det aldrig blir problem med en ren tand!

Hon anser att man bör borsta tänderna på sina barn till och med 12 års ålder. Det är naturligtvis viktigt att barnen också lär sig att borsta själva, men som förälder behöver du kontrollera hur det går för barnet. Vid borstning ska du använda 2 cm tandkräm och när de permanenta tänderna kommit fram i fronterna kan man också börja använda tandtråd.

Förutom att borsta tänderna är det också viktigt att tänka på vad barnet äter och dricker, och hur ofta.

– Kosten är viktig, säger Viveca. Undvik socker och se till att barnet äter 3 huvudmål och några mellanmål per dag. Oroväckande är att kariesutvecklingen ökar, säkerligen på grund av för stort sockerintag, läsk och så vidare. Därför är det viktigt att fånga in barnen och undersöka dem minst en gång per år.

Innehåll från Krontandläkarna.

08:56 - 03 maj, 2019

0 Kommentarer

Det vore ju himla kul om du blev den första att lämna en kommentar.

Skriv kommentar

Kul! Du vill skriva en kommentar. Det är toppen! Du kanske undrar varför kommentaren inte visas direkt?
Det är för att vi vill undvika spam och måste därför godkänna kommentaren först. Tack för din kommentar!