Sök
Sök
Hitta rätt vård
Jämför
Jämför
Boka
Boka

Sök i sökformuläret eller navigera bland våra kategorier för att hitta ett urval av vårdgivare.

Influensasäsongen är här – tillhör du en riskgrupp?

Innehåll från Vaccinationsgruppen.

Nu närmar vi oss den tid på året när många blir sjuka i säsongsinfluensan. Det är aldrig kul att bli smittad, men om du tillhör en riskgrupp kan det finnas mer allvarliga risker med att bli sjuk. Här berättar vi om vilka riskgrupper som finns och varför du som tillhör en bör se till att vaccinera dig.

Vad är säsongsinfluensan?

Influensa får du av ett virus som sprids lätt via luften, till exempel genom nysningar eller hosta. Viruset kommer till Sverige under vintern och kallas därför för säsongsinfluensan. Om du blir sjuk får du symtom som till exempel hosta, hög feber, snuva, muskelvärk och huvudvärk.

Det finns inga läkemedel som kan bota dig från influensa, men sjukdomen brukar vanligtvis gå över av sig själv. Om du blir sjuk är det viktigt att du vilar och dricker mycket vatten. Du kan också prova att ligga med huvudet högt och ta smärtstillande och febernedsättande medicin för att lindra besvären.

Influensan i sig ger sällan några allvarliga konsekvenser, även om du kan vara trött långt efter att de värsta besvären gått över. Men har du otur kan du drabbas av svårare följdsjukdomar. Detta är mer sannolikt om du tillhör en riskgrupp.

Tjej som sover

Vad innebär det att tillhöra en riskgrupp?

Smittskydd Stockholm har utsett ett antal olika riskgrupper. Dessa inkluderar personer som av olika anledningar riskerar att drabbas hårdare av influensan. Om du tillhör en riskgrupp rekommenderas du därför att vaccinera sig mot säsongsinfluensan.

– Man riskerar att bli allvarligt sjuk och drabbas av svåra följdsjukdomar om man skulle smittas av influensan, säger Peter Gutniak på Vaccinationsgruppen. I och med att man ofta har ett generellt sämre immunförsvar är det dessutom större sannolikhet att man smittas. Och då man oftare besöker vårdinrättningar där andra sjuka finns, så finns det också risk att man smittar andra i större utsträckning!

Det finns flera olika riskgrupper som bör se upp med influensan. Två stora grupper är personer från 65 år och uppåt, och gravida.

– De andra riskgrupperna inkluderar personer med olika kroniska sjukdomar, såsom hjärt- eller lungsjukdom, astma, nedsatt immunförsvar, lever- eller njursvikt, diabetes, diverse neuromuskulära sjukdomar, extrem fetma samt flerfunktionshinder hos barn, berättar Peter Gutniak.

Spruta

Vaccination – ett bra sätt att skydda sig

För dig som tillhör en riskgrupp är vaccinationen mot säsongsinfluensan kostnadsfri och ett utmärkt sätt att undvika svårare komplikationer från sjukdomen.

– Man kan gå och vaccinera sig vart man vill egentligen, säger Peter Gutniak på Vaccinationsgruppen. Till sin husläkare, ett apotek, närliggande vårdcentraler eller vaccinationsmottagningar. Enda kriteriet är att de deltar i landstingets kampanj.

Eftersom influensavirusen lätt kan skapa nya former från år till år måste du ta ett nytt vaccin inför varje säsong. Om du vill läsa mer om influensan och vaccinet mot den kan du klicka här.

Innehåll från Vaccinationsgruppen.

14:16 - 02 nov, 2018

0 Kommentarer

Det vore ju himla kul om du blev den första att lämna en kommentar.

Skriv kommentar

Kul! Du vill skriva en kommentar. Det är toppen! Du kanske undrar varför kommentaren inte visas direkt?
Det är för att vi vill undvika spam och måste därför godkänna kommentaren först. Tack för din kommentar!