Sök
Sök
Hitta rätt vård
Jämför
Jämför
Boka
Boka

Sök i sökformuläret eller navigera bland våra kategorier för att hitta ett urval av vårdgivare.

Fertilitetsutredning hos GynStockholm

Innehåll från GynStockholm.

Att ha barnlängtan men inte bli gravid är både en sorg och kan också upplevas som väldigt stressigt. Har det gått mer än ett år och man inte har lyckats bli gravid kan man få hjälp med en fertilitetsutredning. Här berättar vi mer om vad utredningen innebär och vem som kan genomgå den.

Par som håller hand

Vad innebär en fertilitetsutredning?

Vid en fertilitetsutredning försöker man ta reda på bakomliggande orsaker och undersöka om en fertilitetsbehandling är aktuell. Utredningen kan variera något men patienten står alltid i fokus. För ett par som ska göra en utredning kommer man tillsammans på första och sista besöket.

– Vanligtvis behövs mellan två och fyra besök, säger Rezan Touma på GynStockholm. Vid första besöket går vi igenom sjukdomshistoria och annan information som kan vara viktig. Kvinnan får lämna blodprov och mannen får remiss för att lämna ett spermaprov.

Kvinnan kommer sedan på ytterligare två undersökningar. Självklart är mannen välkommen att följa med som stöd. Det kan kännas viktigt att man stöttar varandra genom hela processen.

På sista besöket kommer paret alltid tillsammans, eftersom man ska gå igenom resultaten av proverna och eventuella åtgärder. På GynStockholm får paret hjälp med vilken behandling som kan passa bäst. De erbjuder flera olika behandlingar och skickar remiss om det skulle vara aktuellt.

När gör man en fertilitetsutredning?

Ett heterosexuellt par som har försökt bli gravida i minst ett år räknas som ofrivilligt barnlösa och kan söka vård för att i första hand göra en fertilitetsutredning. En fertilitetsutredning hos GynStockholm är landstingsfinansierad. Du behöver ingen remiss och patientavgiften är den samma som andra vårdformer.

GynStockholm välkomnar också samkönade par och ensamstående kvinnor som har barnlängtan. Man gör då en fertilitetsutredning för att utvärdera de medicinska förutsättningarna för att kunna bli gravid.

Person håller i spädbarn

Varför kan det vara svårt att bli gravid?

Enligt Karolinska institutet räknar man med att 10–15 procent av alla heterosexuella par är ofrivilligt barnlösa. Det kan bero på olika saker. Infertilitet hos män kan bland annat bero på nedsatt spermiekvalitet eller bristande hormonproduktion. Kvinnor kan vara infertila på grund av hormonrubbningar eller endometrios. Det finns också orsaker som är samma för män och kvinnor som till exempel cancer, ärftliga sjukdomar samt stress och ålder.

Det kan kännas hopplöst

Det kan vara känslomässigt påfrestande att genomgå en fertilitetsutredning.

– Det är viktigt att de här patienterna känner att det finns plats för dem, säger Rezan Touma på GynStockholm. Vi värnar om patienterna och finns där som stöd under hela utredningen.

Att göra en fertilitetsutredning och sedan eventuellt en fertilitetsbehandling är en känslomässig bergochdalbana. Men det är bra att komma ihåg att två av tre par som söker hjälp faktiskt lyckas bli gravida.

Innehåll från GynStockholm.

13:52 - 25 okt, 2018

0 Kommentarer

Det vore ju himla kul om du blev den första att lämna en kommentar.

Skriv kommentar

Kul! Du vill skriva en kommentar. Det är toppen! Du kanske undrar varför kommentaren inte visas direkt?
Det är för att vi vill undvika spam och måste därför godkänna kommentaren först. Tack för din kommentar!