Vad är tics?
Tics är plötsliga och repetitiva rörelser eller ljud som kan vara svåra att kontrollera. De kan vara både motoriska och vokala.
Vilka typer av tics finns det?
Det finns motoriska tics som påverkar kroppens rörelser och vokala tics som innefattar ljud som att harkla eller humma.
Är tics vanligt hos barn?
Ja, tics är särskilt vanliga hos barn i skolåldern men kan också förekomma hos vuxna.
Hur påverkar stress tics?
Stress kan förvärra tics och göra dem mer frekventa eller intensiva.
Vilken behandling finns för tics?
Behandling av tics kan innefatta terapi som habit reversal therapy eller läkemedel för att minska förekomsten.
Vad är Tourettes syndrom?
Tourettes syndrom är ett tillstånd som innebär flera motoriska och vokala tics som pågått i minst ett år.
Kan vuxna utveckla tics?
Ja, vuxna kan också ha tics, även om de oftare debuterar under barndomen.
Kan tics försvinna av sig själva?
Ja, vissa tics kan försvinna självmant, särskilt övergående tics hos barn.
Hur kan jag hjälpa mitt barn med tics?
Prata öppet med barnet om ticsen och skapa en förstående miljö både i hemmet och i skolan.
Finns det någon koppling mellan ADHD och tics?
Ja, tics kan ofta förekomma tillsammans med ADHD, ibland som en bieffekt av medicinering.
Kan man få hjälp från nätläkare för tics?
Ja, nätläkare kan ofta ge råd och vägledning vid tics och hänvisa vidare vid behov.
Vad är habit reversal therapy?
Det är en form av KBT som lär personer att ersätta tics med motrörelser eller alternativa beteenden.
Hur bör jag reagera om någon i min närhet har tics?
Visa tålamod och låt personen tala klart utan att påpeka ticsen, för att undvika ökad stress.
Vad är exponering med responsförebyggande?
Det är en terapiform som hjälper personer att bli vana vid den obehagliga känslan innan ett tics utan att agera på den.
När bör jag söka vård för tics?
Sök vård om ticsen påverkar vardagen, sociala relationer eller om de plötsligt blir värre.