Vad är stelkramp?
Stelkramp är en ovanlig och livshotande sjukdom orsakad av bakterier som ger ihållande muskelkramper.
Hur sprids stelkramp?
Stelkramp sprids inte mellan människor utan via sår som kommer i kontakt med bakterier från jord eller djurbett.
Vilka är de tidiga symtomen på stelkramp?
Tidiga symtom inkluderar kramper som börjar i ansiktet och halsen, samt känslighet för ljud och ljus.
Kan alla få stelkramp?
De flesta i Sverige är skyddade mot stelkramp via vaccin, särskilt de födda efter 1960.
Vilken behandling finns för stelkramp?
Behandling inkluderar kramplösande läkemedel, antibiotika och ibland immunglobulin.
Hur lång tid tar det innan symtom på stelkramp uppstår?
Symtom på stelkramp kan uppstå mellan tre dygn och tre veckor efter smittotillfället.
När behöver jag söka vård för stelkramp?
Sök vård omgående vid misstanke om stelkramp, speciellt efter djurbett eller sår som kommit i kontakt med jord.
Är vaccination mot stelkramp en engångshändelse?
Nej, påfyllnadsdoser rekommenderas var 20:e år om du följt barnvaccinationsprogrammet.
Vad ska jag göra vid ett sår som kan ha fått jord i sig?
Tvätta såret noggrant och överväg att söka vård för stelkrampsskyddet.
Kan djurbett orsaka stelkramp?
Ja, djurbett kan orsaka stelkramp eftersom bakterierna kan finnas i djurs munnar.
Vad är immunglobulin och när används det vid stelkramp?
Immunglobulin är en behandling som kan ges vid stelkramp för att neutralisera toxiner.
Hur vanligt är stelkramp i Sverige?
Stelkramp är väldigt ovanligt i Sverige tack vare det omfattande vaccinationsprogrammet.
Kan jag kontrollera mitt vaccinationsskydd för stelkramp på vårdcentralen?
Ja, du kan kontakta din vårdcentral för att kontrollera ditt vaccinationsskydd.
Vilken typ av läkemedel kan lindra symtomen på stelkramp?
Kramplösande läkemedel används ofta för att lindra symtomen vid stelkramp.
Vad ska jag göra om jag inte minns om jag är vaccinerad mot stelkramp?
Kontakta din vårdcentral för att få information om din vaccinationsstatus.