Hur sprids polio?
Polio sprids främst genom förorenat vatten och avlopp, samt via avföringen från smittade människor.
Vilka symtom är vanliga vid polio?
Vanliga symtom vid polio inkluderar feber, huvudvärk, trötthet, illamående och kräkningar.
Vad är risken för förlamning vid polio?
Circa 1 % av de som smittas kan drabbas av muskelförlamning, och ungefär 1 av 200 blir permanent förlamade.
Kan jag få polio i Sverige?
Risken att få polio i Sverige är näst intill obefintlig tack vare barnvaccinationsprogrammet.
Finns det behandling för polio?
Det finns ingen specifik behandling för polio, men många tillfrisknar på egen hand.
Vad gör jag om jag misstänker polio?
Kontakta en vårdcentral om du misstänker att du smittats av polio. Vid andningssvårigheter bör du uppsöka akutmottagning.
Vad är postpolio?
Postpolio är ett tillstånd som kan uppkomma senare i livet för de som haft polio som barn, vilket leder till muskelsvaghet och gångsvårigheter.
När bör jag kontakta en läkare angående polio?
Kontakta en läkare om du upplever muskelsvaghet eller andningssvårigheter ihop med misstanke om polio.
Kan jag få hjälp av en nätläkare vid polio?
En nätläkare kan inte behandla polio, men de kan ge råd och svara på frågor.
Hur lång är inkubationstiden för polio?
Inkubationstiden för polio är mellan 7–10 dagar.
Vilka organ påverkas om polion sprider sig i kroppen?
Polio kan påverka muskler och andningsorgan vilket kan leda till svårigheter att andas.
Vad är poliovirusets ursprung?
Polioviruset förekommer endast hos människor och kan spridas genom kontakt mellan individer.
Var kan jag vaccinera mig mot polio?
Du kan vaccinera dig på en vaccinationsmottagning eller vårdcentral.
Är polio utrotat i Sverige?
Ja, polio anses utrotat i Sverige sedan 1977 tack vare vaccination.
Kan förlamning från polio påverka andningen?
Om förlamning påverkar andningsmuskulaturen kan det leda till svåra andningsbesvär och ökad dödlighet.