Vad kostar det att gå till vårdcentralen?

Vad kostar det att gå till vårdcentralen?

Vården på vårdcentraler i Sverige finansieras med skattepengar, så du betalar bara en liten del av vad vården egentligen kostar. Avgiften för besöket skiljer sig från region till region, beroende på din ålder och vilket typ av besök du gör. För dig som behöver vård ofta finns ett högkostnadsskydd, som är en gräns för hur mycket du behöver betala för vården per år. Här kan du läsa allt du behöver veta om vad det kostar att gå till vårdcentralen.

Hitta en vårdcentral nära dig redan idag!

Anpassa din sökning och boka tid hos någon av våra bokningsbara vårdcentraler på Vården.se.

Sammanfattning

KostnadVad ett besök på vårdcentralen kostar beror på var i Sverige du får vård, hur gammal du är och om du har frikort eller inte.
FrikortHögkostnadsskydd är en gräns för hur mycket vården får kosta per tolv månader och finns till för dig som behöver vård ofta.
Inte svensk medborgareFör dig som kommer från ett annat land, är asylsökande eller vistas i Sverige utan tillstånd kan andra avgifter gälla. För barn under 18 år kostar vården inget.
Läs merLäs mer om vad som gäller hos vårdcentralen.
BokaHitta en vårdcentral nära dig.

Vad kostar ett besök på vårdcentralen?

Ett besök på vårdcentralen kostar olika beroende på vilken region du får vård i, hur gammal du är, vilken typ av mottagning du söker vård på och om du har frikort eller inte. För dig som behöver betala kostar ett vanligt besök på vårdcentralen mellan 100 och 300 kronor. Avgiften är samma oavsett om du gör ett fysiskt eller digitalt besök.

Vårdcentralerna finansieras med skattepengar

Vårdcentralerna i Sverige finansieras med skattepengarna som betalas till regionerna och kommunerna. Det innebär att den avgift som du betalar för ett besök på vårdcentralen bara är en liten del av vad det egentligen kostar, oavsett om du går till en vårdcentral som drivs av en region eller en privat vårdcentral som har avtal med regionen.

Patientavgifterna varierar mellan regioner

Eftersom regionerna själva har hand om vården kan bestämmelser och avgifter skilja sig lite från region till region. Gemensamt för alla regioner är att du betalar avgifterna i den region där du får vård, oavsett var du är folkbokförd eller listad.

Om du får förhinder eller inte längre behöver din bokade tid på vårdcentralen är det viktigt att du avbokar den. Annars kan du behöva betala en avgift, som varierar från region till region.

En del besök på vårdcentralen är helt kostnadsfria oavsett var i landet du söker vård.

Kostnadsfria besök på vårdcentralen

Ibland behöver du inte betala för ditt besök på vårdcentralen. Det kostar ingenting att gå till vårdcentralen när du till exempel

  • inte har fyllt 20 år (i de flesta regioner)
  • har frikort
  • har fyllt 85 år
  • får vård inom skolhälsovården
  • undersöks eller behandlas för en sjukdom som omfattas av smittskyddslagen.

Högkostnadsskydd och frikort på vårdcentral

Kanske har du hört talas om högkostnadsskydd. Det är en gräns för hur mycket du ska behöva betala för vård under en period på tolv månader, och är till för dig som behöver vård ofta. Högkostnadsskyddet gäller all vård inom öppenvården, som är den vård som inte kräver att du läggs in på sjukhus. Dit hör vården på vårdcentralerna, och för den betalar du högst 1300 kronor under en period på tolv månader. Vissa regioner har en lägre summa än så.

Frikort

Frikortet gäller i hela landet och ger rätt till kostnadsfria besök på vårdcentralen.

Frikort får du när du har kommit upp i den summa som är bestämd för högkostnadsskydd i din region. När du har betalat den summan under en period på tolv månader får du frikortet. Det är giltigt i tolv månader från det första besöket du gör i öppenvården, efter att du har fått kortet. När kortet slutar vara giltigt betalar du som vanligt för vården igen, tills du kommit upp till gränsen för högkostnadsskydd igen.

Du kan logga in på “Mina sidor” på 1177.se för att se om du har uppnått frikort. Om du har frikort kan du också se hur länge det är giltigt.

Frikortet kan vara ett fysiskt kort eller elektroniskt. Är det elektroniskt kan det kallas digitalt frikort. Om du ska söka vård i en annan region än den som har utfärdat frikortet kan du behöva en papperskopia av ditt frikort. Kontakta din vårdcentral för att ta reda på vad som gäller.

Frikort täcker inte allt

På vårdcentralen täcker frikort oftast inte

  • vaccinationer
  • hälsoundersökningar och intyg
  • receptfria och en del receptbelagda läkemedel
  • avgifter för uteblivna besök.

Så mycket kostar vården för dig som kommer från ett annat land

För dig som kommer från ett annat land kan andra avgifter gälla på vårdcentralen.

Om det gäller akut vård behöver du som kommer från ett annat EU-land, EES-land eller Schweiz det europeiska sjukvårdskortet, eller EU-kort som det också kallas. Det visar att du har rätt till akut, nödvändig vård i Sverige och då behöver du inte betala något annat än den vanliga patientavgiften. Om det gäller planerad vård som inte är akut behöver du ett intyg som visar att ditt hemland kommer att betala för vården.

Om du kommer från ett land utanför de här områdena behöver du nästan alltid betala hela vården själv. Det gäller oavsett om det är akut eller planerad vård.

Asylsökande och personer som vistas i Sverige utan tillstånd

Barn under 18 år har alltid rätt till hälso- och sjukvård på vårdcentralen, på samma villkor som andra barn som bor i Sverige. För dig som är vuxen och asylsökande eller vistas i Sverige utan tillstånd gäller andra regler. Regionen beslutar om vilken vård du kan få och olika priser gäller i olika regioner.

Mer information om vårdcentraler

Hitta en vårdcentral nära dig

Vill du kontakta din vårdcentral eller hitta en ny? Vi har samlat alla vårdcentraler i Sverige och många av dem kan du kontakta direkt online. 


Publicerad: 2 mars 2022 kl 14:43
Uppdaterad: 12 januari 2023 kl 09:15

Författare:

Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor

1177 Vårdguiden

Sveriges Kommuner och Regioner

Migrationsverket

 

 

Relaterade blogginlägg

Bild på pass och EU sjukförsäkringskort
Ska du resa i sommar? Glöm inte EU-sjukförsäkringskortet!

Ska du resa i Europa i sommar? Tänk på att beställa EU-kortet i god tid! Vi guidar dig till hur du beställer EU-kortet redan idag.

Närbild på gammal person och bebis
Bantningshysterin skapar läkemedelsbrist för diabetiker

Rusningen efter diabetesmedicinen Ozempic för med sig konsekvenser för diabetiker i Sverige. Läs mer om varför här!

Lova lagom – för den psykiska hälsans skull

Med jul och nyår kommer stress. Vi har samlat artiklar och poddavsnitt som hjälper dig att lova lagom i år!

man sitter på en säng och hostar
3 receptfria läkemedel för att lindra hostan

För dig som vill lindra din hosta har Vården.se 3 tips på receptfria läkemedel som du kan klicka hem redan idag!


Hitta en vårdcentral nära dig redan idag!

Anpassa din sökning och boka tid hos någon av våra bokningsbara vårdcentraler på Vården.se.

Fler resurser

Viktiga länkar

Patientavgifter i hälso- och sjukvården 2022 (Sveriges kommuner och regioner)

Patientavgifter och högkostnadsskydd (1177 Vårdguiden)

Vad kostar läkemedel på recept? (1177 Vårdguiden)

Vård av personer från andra länder (1177 Vårdguiden)

Löf – regionernas ömsesidiga försäkringsbolag

Viktiga telefonnummer

1177

Om du har frågor om vilken vård du behöver och vad den kan kosta kan du ringa till 1177 Vårdguiden.