Sök
Sök
Hitta rätt vård
Jämför
Jämför
Boka
Boka

Sök i sökformuläret eller navigera bland våra kategorier för att hitta ett urval av vårdgivare.

Nu är det dags för Euromelanomaveckan 2018

Euromelanoma är en europeisk satsning för att upptäcka och förebygga malignt melanom och andra former av hudcancer. 14–18 maj är det Euromelanomaveckan och då erbjuder många mottagningar extra tider för att undersöka hudförändringar, utan krav på remiss. Här får du veta mer om vad du ska vara uppmärksam på och när du bör söka vård.

Vad är malignt melanom?

Malignt melanom är den mest aggressiva formen av hudcancer och den drabbar allt fler. Den uppstår oftast av att man har bränt sig för många gånger i solen.

– Malignt melanom är en form av hudcancer som utgår från pigmentcellerna i hudens yttre lager, berättar Anne Birgitte Undén, hudläkare på Complete Skin. Varje år drabbas ca 4000 svenskar av sjukdomen, vilket är ungefär en fördubbling under det senaste decenniet.

Vid tidig behandling kan sjukdomen oftast botas helt, men får den fäste djupare ner i huden kan den få allvarliga konsekvenser. Därför är det viktigt att kolla sina leverfläckar regelbundet och vara uppmärksam på eventuella hudförändringar.

Hudläkare arbetar vid dator

Hudläkare Anne Birgitte Undén

Vad ska man vara uppmärksam på?

Det är relativt enkelt att själv kontrollera sina leverfläckar och det är viktigt att göra regelbundet. Ungefär en gång i månaden är rimligt. Det du ska titta efter är märken som skiljer sig från andra du har.

– Generellt ska man leta efter det som vi hudläkare kallar "fula ankungen", säger Anne Birgitte. Men vi har även andra kriterier som vägs in, som storlek, form, färg och symmetri.

När bör jag söka vård?

Om du misstänker att du har malignt melanom eller någon annan hudförändring bör du inte vänta med att söka vård. Särskilt inte om du upptäcker hudförändringar som växer snabbt eller ändrar form och färg.

– Tillväxt är ett tecken på någon process och bör undersökas, säger Anne Birgitte. Om man har ljus hudtyp, vistas mycket i sol och det är länge sedan kontroll kan det vara lämpligt att söka specialistläkare för genomgång.

Vanligtvis ska du vända dig till din vårdcentral för undersökning och din allmänläkare kan skicka en remiss till hudläkare. Men under melanomaveckan erbjuder många mottagningar särskilda tider, utan remiss. Du hittar en lista på alla mottagningar här: www.euromelanoma.org/sweden/deltagande-mottagningar-2018

Doktor Anne Birgitte Undén har forskat och disputerat inom basalcellcancer och hittade genen för den vanligaste formen av hudcancer.

Text: Karin Sjödahl

10:05 - 04 maj, 2018

0 Kommentarer

Det vore ju himla kul om du blev den första att lämna en kommentar.

Skriv kommentar

Kul! Du vill skriva en kommentar. Det är toppen! Du kanske undrar varför kommentaren inte visas direkt?
Det är för att vi vill undvika spam och måste därför godkänna kommentaren först. Tack för din kommentar!