Sök
Sök
Hitta rätt vård
Jämför
Jämför
Boka
Boka

Sök i sökformuläret eller navigera bland våra kategorier för att hitta ett urval av vårdgivare.

Behöver du hjälp av en audionom?

Innehåll från HÖRAB.

Har det blivit svårare att höra när flera pratar samtidigt? Eller börjar allt fler säga att du inte lyssnar? Hos en audionom kan du få hjälp så att du hör igen och kan njuta av livet!

öra

En audionom arbetar med hörsel

Audionom är en legitimerad yrkesgrupp som utreder hörsel genom hörselmätningar. De arbetar även med rehabilitering av personer med hörselskador och andra hörselrelaterade tillstånd såsom tinnitus och ljudkänslighet.

– En audionom hjälper personer i alla åldrar med att ordinera och prova ut hörhjälpmedel, säger Irene Zecevic, legitimerad audionom och ägare av HÖRAB. Att förebygga uppkomsten av hörselskador och informera kring hörsel är också en del av yrket.

När ska man kolla sin hörsel?

Ofta märker man inte själv att hörseln börjar bli dålig då det sker gradvis.

– Jag brukar rekommendera att testa hörseln om personen upplever att det har blivit svårare att uppfatta vad som sägs, har utsatts för starka ljud, får tinnitus eller upplever att sin tinnitus har blivit starkare, säger Irene på HÖRAB.

Audionom göra hörseltest på patient

Så går en hörselundersökning till

Audionomen undersöker ett öra i taget för att få reda på om hörseln skiljer sig åt mellan dem. För att diagnostisera en hörselnedsättning utför audionomen ett hörseltest, ett så kallat audiogram. Det är ett hörseltest som tar reda på vilket det svagaste ljudet örat kan uppfatta.

– Personen får lyssna på mörka och ljusa toner som är olika starka, säger Irene på HÖRAB. De får också höra på tal med olika typer av störande bakgrundsljud.

Förutom ett audiogram genomför audionomen även andra tester beroende på patientens ålder samt typ och grad av hörselnedsättning. Det är för att skapa sig en bild av nedsättningen och kunna ge förslag på lämplig behandling.

Bakom-örat-apparater och i-örat-apparater

Det finns två huvudsakliga grupper av hörapparater; bakom-örat-apparater och i-örat-apparater. Det finns flera varianter av bakom-örat-apparater men gemensamt för dem alla är att ljudet leds in i hörselgången genom en slang. I-örat-apparater däremot har så små delar att hela apparaten får plats inne i hörselgångens öppning.

– Om du har en lätt eller måttlig hörselnedsättning brukar du kunna ha vilken typ av apparat som helst, säger Irene på HÖRAB. Då brukar man välja utifrån vilka extrafunktioner som behövs. Däremot om du har en svår hörselnedsättning behövs oftast en bakom-örat-apparat eftersom ljudförstärkning i de andra typerna av hörapparater inte räcker till.

olika hörapparater

Fritt val hörhjälpmedel

I några landsting, regioner och kommuner i Sverige finns möjlighet till det som kallas Fritt val av hjälpmedel. Det innebär att man kan välja något annat hjälpmedel än de som finns i det upphandlade utbudet. Istället får man en så kallad rekvisition på en viss summa pengar och med den summan kan man sedan själv köpa ett hjälpmedel.

– Du kan då välja ett hjälpmedel som inte finns i landstingets vanliga utbud och själv betala mellanskillnaden, säger Irene på HÖRAB. När du har köpt ett hjälpmedel genom fritt val äger du det. Till skillnad från om du väljer de hjälpmedel som finns inom landstingets urval, de lånar du.

Innehåll från HÖRAB.

HÖRAB ingång

Om HÖRAB

HÖRAB är ett privatägt företag auktoriserade av Stockholms läns landsting och består av tre mottagningar HÖRAB Sergel City, HÖRAB Skärholmen och HÖRAB Åkersberga. HÖRAB är helt leverantörsoberoende vilket innebär att de har ett stort utbud av hörhjälpmedel att välja bland.

15:28 - 20 mar, 2018

0 Kommentarer

Det vore ju himla kul om du blev den första att lämna en kommentar.

Skriv kommentar

Kul! Du vill skriva en kommentar. Det är toppen! Du kanske undrar varför kommentaren inte visas direkt?
Det är för att vi vill undvika spam och måste därför godkänna kommentaren först. Tack för din kommentar!