Sök
Sök
Hitta rätt vård
Jämför
Jämför
Boka
Boka

Sök i sökformuläret eller navigera bland våra kategorier för att hitta ett urval av vårdgivare.

Hur mår ditt hjärta?

Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och cirka 1,4 miljoner svenskar lever idag med en hjärt-kärlsjukdom.

– Hjärt- och kärlsjukdomar står för cirka 35 procent av dödsorsaken globalt, säger hjärtspecialisten Morteza Rohani på Nordic Heart Center. Högt blodtryck, kranskärlsjukdom och stroke utgör cirka 70 procent av dessa dödsfall.

Dr Morteza Rohani Hjärtspecialist Dr Morteza Rohani

Så vet du att du har en hjärt- och/eller kärlsjukdom

Personer med en hjärt- och/eller kärlsjukdom upplever oftast symtom i form av bröstsmärta, hjärtklappning och andfåddhet. Vid besök hos en hjärtspecialist, kardiolog*, kan man genomgå olika utredningar som kan bestå av arbetsprov, ultraljudsundersökning av hjärtat och långtids-EKG. Det är för att utesluta kärlkramp, arytmier, klaffel och hjärtsvikt.

Vid behov går man vidare med en avancerad hjärtutredning som utförs på större sjukhus där bland annat isotopundersökning av hjärtat, kranskärlsröntgen, datortomografi av kranskärl och magnetröntgen av hjärtat ingår.

*En kardiolog är en läkare som är medicinsk specialiserad på hjärtat. Hjärtspecialisten hjälper patienter att utreda, behandla och förebygga olika sjukdomstillstånd i hjärtat.

Arbetsprov hos hjärtspecialist

Dessa personer rekommenderas att undersöka sig

De vanligaste riskfaktorerna för hjärt- och kärlsjukdom är ålder, ärftlighet, rökning, diabetes, högt blodtryck, förhöjda blodfetter, stress, övervikt och sömnapnésjukdom.

– Individer med dessa riskfaktorer rekommenderar jag att gå på regelbundna kontroller och vid avvikelse bör de behandlas i primärpreventivt syfte, säger Morteza Rohani. Det innebär att man arbetar förbyggande så att sjukdom inte uppkommer.

Text: Moa Wikström

09:19 - 09 feb, 2018

0 Kommentarer

Det vore ju himla kul om du blev den första att lämna en kommentar.

Skriv kommentar

Kul! Du vill skriva en kommentar. Det är toppen! Du kanske undrar varför kommentaren inte visas direkt?
Det är för att vi vill undvika spam och måste därför godkänna kommentaren först. Tack för din kommentar!