5 tecken på att du har grå starr

2021-02-23 | ögon

Du har säkert hört talas om ögonsjukdomen grå starr fler än en gång. Kanske känner du någon som har drabbats eller så misstänker du att du själv har det. Men hur vet man att man har grå starr? I det här blogginlägget listar vi några vanliga tecken på att du har grå starr.

Grå starr är en vanlig ögonsjukdom som orsakas av att ögats lins har blivit grumlig, vilket så småningom försämrar synen. Synen kan försämras olika snabbt för olika personer, för vissa går det snabbt och för andra kan det ta flera år innan ögonsjukdomen behöver åtgärdas. Några av de vanligaste tecknen på att du har fått grå starr är:

1. Du ser suddigt

Har du börjat se suddigt? Det är ett av de vanligaste besvären man får av grå starr. Anledningen till att synskärpan försämras av grå starr är att ögats lins blir grumlig, vilket påverkar synskärpan negativt.

2. Du upplever färger som svaga eller gulbruna

Om ditt färgseende har försämrats och du upplever färger som svagare och i vissa fall gulbruna så kan det vara ett tecken på att du har grå starr.

3. Du har svårt att se i mörker

Grå starr gör ofta att du får svårare att se i mörker. Många märker att mörkerseendet har försämrats när det tar längre tid för ögat att ställa om till mörker när de exempelvis vaknar mitt i natten för att gå på toaletten.

4. Du är känslig för starkt ljus

Känner du dig lätt bländad när du befinner dig i starkt ljus? Det kan vara ett tecken på att du har grå starr.

5. Du upplever konturer som svaga eller dubbla

Grå starr kan orsaka att du får svårare att tyda konturer. Du kan även uppleva att du ser dubbelt.

Stämmer något eller några av dessa symtom in på dig? Då är det viktigt att du går till en optiker för en undersökning och eventuell remiss till en ögonläkare. Du hittar en optiker nära dig här.

Källor:
1177
S:t Eriks Ögonsjukhus
Capio


Publicerad: 23 februari 2021 kl 11:47
Uppdaterad: 23 februari 2021 kl 11:52

Författare:

Skriv kommentar

För att skicka in din kommentar måste du godkänna Allmänna villkor och vår Integritetspolicy. För att skicka in din kommentar måste du godkänna vår policy för bloggkommentarer.