Vem får ge behandling med botox och fillers?

Innehåll från Liljeholmskajen Medical by LMD Nordic.
2020-11-06 | hudvård, skönhet

Estetiska injektionsbehandlingar med botox och fillers är något som har blivit mycket populärt de senaste åren. Men hur vet man vem man ska gå till för att få behandling? Och vad finns det för krav, om man själv vill utbilda sig för att jobba med injektioner? Vi har pratat med Liljeholmskajen Medical by LMD Nordic, som både genomför injektionsbehandlingar och håller i utbildningar. De berättar mer om vad man ska tänka på när man väljer behandlare och vad som ingår i deras utbildningar.

Vad är fillers och botox?

Det finns olika sätt föryngra eller förändra sitt utseende och ett av de vanligaste är estetiska injektionsbehandlingar. Vanligtvis används ett av två preparat: botox eller fillers. Botox (botulinumtoxin) är ett läkemedel som fungerar muskelavslappnande och som används för att minska djupa rynkor. Fillers är ett preparat som främst består av hyaluronsyra, ett ämne som finns naturligt i kroppen och som hjälper huden att hålla sig spänstig. Fillers brukar användas för att minska fina linjer, förstora läpparna eller justera ansiktets konturer.

Får vem som helst utföra behandling med botox och fillers?

Skönhetsbranschen är fortfarande relativt oreglerad, vilket kan göra det svårt att veta vem som får utföra estetiska injektionsbehandlingar. I nuläget kan i stort sett vem som helst utföra behandlingar med fillers, eftersom de inte regleras i någon utsträckning. Botox är ett läkemedel och är därför mer reglerat, så endast läkare, tandläkare och sjuksköterskor får ge det.

Det finns dock ett lagförslag som syftar till att öka säkerheten för patienterna och tydliggöra vem som får utföra estetiska behandlingar med botox och fillers. Lagen kommer att reglera så att endast legitimerad vårdpersonal får utföra behandlingarna och förslaget är att den ska träda i kraft 1 januari 2021.

Att välja rätt behandlare för fillers och botox

Med tanke på att det inte finns tydliga regler för skönhetsbranschen så är det värt att tänka till lite extra när man ska välja en klinik för injektionsbehandlingar. Liljeholmskajen Medical by LMD Nordic, som både utför behandlingar och ger utbildningar, rekommenderar att man kollar upp kliniken och behandlaren noga.

– Man ska absolut kolla att behandlaren är legitimerad vårdpersonal och vi rekommenderar alltid en behandlare som är certifierad genom Estetiska Injektionsrådet, säger Derya Yetkin, Chefsutbildare och Estetisk behandlare på Liljeholmskajen Medical. Vi tycker att man ska be att få se bevis på legitimation från Socialstyrelsen, kursintyg och eventuella diplom.

Utbildning för injektioner med fillers och botox

I och med den ökade efterfrågan på injektionsbehandlingar är det också många som vill börja jobba med detta. Liljeholmskajen Medical är en av dem som erbjuder utbildningar inom botox och fillers. Utbildningarna kräver inte någon tidigare injektionsvana, men du måste vara legitimerad vårdpersonal för att få gå dem.

– Samtliga utbildningar kräver att man är legitimerad sjuksköterska, tandläkare eller läkare, berättar Derya Yetkin, Chefsutbildare/Estetisk behandlare. I grundutbildningen Botox och Fillers Basic ingår teori, anatomi, ansiktets åldrande, materialkunskap, risker och riskhantering, indikation samt själva behandlingen med både fillers och botox.

Kliniken erbjuder också mer avancerade kurser för fillers, som avancerad läppteknik och full face-behandlingar. Derya lyfter också att det är viktigt att gå en utbildning som både inkluderar teori och praktik.

– Innan man bokar en utbildning är det viktigt att kontrollera att det ingår mycket “hands on”, så man verkligen får testa de nya teknikerna.
Vill du veta mer om de utbildningar som Liljeholmskajen Medical by LMD Nordic erbjuder? Läs mer på deras hemsida!

Källor:

1177.se 

IVO 

Regeringen


Publicerad: 8 september 2020 kl 13:13
Uppdaterad: 6 november 2020 kl 09:13

Författare:

Skriv kommentar

För att skicka in din kommentar måste du godkänna Allmänna villkor och vår Integritetspolicy. För att skicka in din kommentar måste du godkänna vår policy för bloggkommentarer.