Vad är skillnaden mellan en synundersökning och ögonundersökning?

2020-09-03 | ögon

Många oroar sig för att utveckla ögonsjukdomar eller synfel. Med hjälp av regelbundna synundersökningar och ögonundersökningar kan du tidigt förhindra utvecklingen av vanliga ögonsjukdomar. Men vad skiljer egentligen en synundersökning från en ögonundersökning? Det reder vi ut i det här blogginlägget!

Vad är en synundersökning?

Om du har besvär med synen är det bra att boka in en synundersökning hos en optiker. Under undersökningen får du läsa från en bokstavstavla där den översta raden består av stora bokstäver som sedan minskar för varje rad. Utifrån vilken rad du kan läsa bekvämt kan optikern bedöma din synförmåga.

Vanliga synfel

 • Närsynthet
  Innebär att du ser tydligt på nära håll men suddigt på långt håll.

 • Översynthet
  Innebär att du ser tydligt på långt håll och suddigt på nära håll.

 • Astigmatism
  Innebär att du har ett brytningsfel i ögat som gör att du är både är närsynt och översynt i samma öga.

 • Ålderssynthet
  Innebär att ögat har svårt att ställa in skärpan på både nära och långt håll. Vanligt bland personer i medelåldern.

Behandling av synfel

De allra vanligaste synfelen behandlas med hjälp av glasögon eller linser. Det är upp till dig själv om du föredrar glasögon eller linser, men har du ett kraftigt synfel kan linser vara den mest effektiva behandlingen. Rådfråga en optiker om du känner dig osäker.

Vad är en ögonundersökning?

Under en ögonundersökning görs en utförlig analys av dina ögons hälsa. Det kan bland annat innebära att man fotograferar ögonbotten, mäter trycket i ögat och genomför en synfältsmätning. Ögonundersökningen, som ibland även kallas ögonhälsoundersökning, ger alltså en mer heltäckande bild av dina ögons hälsa än vad en synundersökning gör.

Misstänker du att du har en ögonsjukdom såsom grön starr, förändringar i gula fläcken eller grå starr? I så fall bör du kontakta en optiker eller en vårdcentral där du kan få en remiss till en ögonläkare.

Vanliga ögonsjukdomar

 • Grå starr
  En ögonsjukdom som orsakas av att ögats lins blivit grumlig. Grå starr är vanligt bland personer i 60 till 70-årsåldern. Vanliga symtom är försämrad syn, ljuskänslighet och att färger uppfattas som svaga.

 • Grön starr
  En ögonsjukdom som orsakas av att synnerven i ögat förtvinar. Detta gör att synfältet långsamt krymper och försämras. Utan behandling kan grön starr leda till blindhet.

 • Förändringar i gula fläcken (makuladegeneration)
  En ögonsjukdom som orsakas av åldersförändringar i gula fläcken. Vanliga symtom är bland annat sämre synskärpa och att suddiga fläckar uppstår i synfältet.

 • Diabetesretinopati
  En ögonsjukdom som orsakas av att kärlen i ögats näthinna har skadats på grund av diabetes. Vanliga symtom är bland annat sämre synskärpa och att rörliga streck eller punkter uppstår i synfältet.

Behandling av ögonsjukdomar

Det finns olika sätt att behandla ögonsjukdomar, bland annat genom operation, ögondroppar och injektionsbehandling. Går du på regelbundna synundersökningar och ögonundersökningar kan du upptäcka eventuella ögonsjukdomar och få rätt behandling i god tid.

Källor:

1177 Vårdguiden

Synsam


Publicerad: 3 september 2020 kl 16:48
Uppdaterad: 3 september 2020 kl 16:51

Författare:

Skriv kommentar

För att skicka in din kommentar måste du godkänna Allmänna villkor och vår Integritetspolicy. För att skicka in din kommentar måste du godkänna vår policy för bloggkommentarer.