Korsallergi – ett vanligt besvär hos pollenallergiker

2021-03-29 | pollenallergi

Nu närmar sig pollensäsongen och många bävar inför besvär med rinnande näsa och kliande ögon. Men många allergiker får också symtom i samband med att de äter viss mat. Kanske har du märkt att det kliar i munnen när du ätit en viss frukt eller grönsak? Det kan i så fall vara tecken på en korsallergi som är kopplad till det pollen du är allergisk mot.

Pollenallergi drabbar många

Pollenallergi är mycket vanligt i Sverige, hela 30 procent är drabbade, och vanligast är allergi mot lövträd som björk, al och hassel. Det är också vanligt att vara allergisk mot gräs och gråbo, som tidvis finns i väldigt stora mängder.

Pollenallergi ger oftast symtom som rinnande och kliande näsa och ögon, problem med andningen, hosta och trötthet. Har man stora besvär med pollen är det viktigt att söka vård, och i första hand ska du vända dig till din vårdcentral för att få hjälp.

Vad är en korsallergi?

Den som är pollenallergiker kan ibland också få symtom av att äta viss mat, något som brukar kallas för en korsallergi. Det rör sig ofta om att det kliar och sticker i munnen, läpparna och svalget, och du kan även svullna upp i dessa områden.

Anledningen till reaktionen är att de allergiframkallande proteiner som finns i pollen liknar dem som finns i frukter, bär och nötter, och immunförsvaret har därför svårt att skilja på dem. Ibland kan det dock gå bra att äta maten när den är upphettad, eftersom proteinerna då omvandlas.

Uppställning av olika korsallergier

Vanliga korsallergier

Det är vanligast att känna av korsallergier om du är allergisk mot björkpollen. Då kan du till exempel reagera på nötter och mandel, äpple, päron, stenfrukter, morot och selleri. Vid allergi mot gräspollen kan du till exempel känna av spannmål som vete, korn och havre, men även tomat, jordnötter, sojabönor och melon. Vid allergi mot gråbo kan du bland annat reagera på selleri, morot, fänkål, persilja, vitlök eller kamomill.

Utredning och behandling av korsallergier

Även om korsallergier sällan ger allvarliga reaktioner är det ändå viktigt att vara uppmärksam på dem och rådgöra med sin läkare kring hur man ska hantera dem. För att förstå bättre om det rör sig om en korsallergi eller en faktisk matallergi kan man ta ett blodprov.

Det är också viktigt att ta hänsyn till vilken typ av reaktioner du har upplevt hittills. Om det varit mindre allvarliga reaktioner som snabbt gått över är det sannolikt inte en svår allergi. Då kan man ofta prova sig fram för att se vad som ger symtom och sedan utesluta det ur kosten. Allergimediciner som innehåller antihistamin kan också lindra symtomen. Får du däremot svåra allergiska reaktioner som till exempel anafylaxi bör du alltid söka akut vård.


Publicerad: 8 mars 2019 kl 10:52
Uppdaterad: 29 mars 2021 kl 17:06

Författare:

Skriv kommentar

För att skicka in din kommentar måste du godkänna Allmänna villkor och vår Integritetspolicy. För att skicka in din kommentar måste du godkänna vår policy för bloggkommentarer.