Artros – så känner du igen den och slipper smärta

Innehåll från Joint Academy.
2021-03-25 | artros, hälsa

Artros är världens vanligaste ledsjukdom och den drabbar ungefär en av fyra personer över 45 år. Joint Academy arbetar med behandling av höft- och knäartros. Här berättar de mer om hur du kan lära dig att känna igen sjukdomen och vad det finns för behandling som kan hjälpa till att minska smärtan.

Vad är artros?

Artros är en sjukdom som påverkar brosket i lederna. Brosket är en vävnad som hjälper lederna att glida smidigt mot varandra, för att vi ska kunna röra på oss. Vid artros bryts brosket sakta ner, vilket kan leda till symtom som smärta, stelhet och svullnad.

För att veta säkert om du har artros behöver du naturligtvis få en diagnos från en specialist. Men det finns också saker som du själv kan vara uppmärksam på, så du kan se till att söka vård i tid.

Vanliga symtom vid artros

Vid artros i knä och höft brukar det mest framträdande symtomet vara smärta vid belastning av leden. När sjukdomen har gått längre kan du även ha ont när du vilar. Om du tidigare har haft knäskador eller ett belastande arbete bör du vara extra uppmärksam på smärta i lederna.

Ett annat tecken på artros är stelhet. I takt med att brosket bryts ner minskar rörligheten i leden, och vid höftartros kan du till exempel få problem med att vrida benet utåt. Du kan också få svårt att göra vardagliga saker, som till exempel att ta dig ur bilen eller sätta på strumpor.

Kvinna gör en övning i sitt vardagsrum

Behandling av artros – små övningar gör skillnad

Artros är en sjukdom som inte går att bota och det kan kännas tungt att få diagnosen. Men det finns faktiskt effektiv behandling, och du kan göra mycket själv för att lindra dina besvär!

Att röra på sig är ett av de viktigaste sätten att behandla artros. Därför har du stor nytta av att träffa en fysioterapeut, särskilt i början av sjukdomen. De kan guida dig och ge bra övningar utifrån dina symtom. Det betyder dock inte att du måste spendera timmar på gymmet. Ofta räcker det med 5–10 minuter av enkla övningar som du kan göra hemma. Vid den här typen av kroniska sjukdomar är regelbundenhet och att göra lite varje dag allra viktigast.

Lär dig mer om artros

Utöver träningen är det också viktigt att lära sig mer om sjukdomen. Ju mer du lär dig, desto enklare blir det att hantera något som du kommer att få leva med resten av livet. För dig som lider av artros finns det särskilda artrosskolor som du kan gå. Där får du svar på frågor om träning, lär dig om den senaste forskningen kring artros och får råd om hur du ska förhålla dig till sjukdomen.

Tveka inte att söka hjälp!

Det är viktigt att söka hjälp för sin artros och ju tidigare du gör det desto bättre. Har du lindrig till medelsvår artros svarar den oftast snabbare på behandling än om sjukdomen har gått längre, så om du misstänker att du lider av artros bör du inte vänta med att söka vård. Via Joint Academy kan du till exempel få hjälp med både diagnos och behandling, direkt i din mobil.


Publicerad: 30 november 2018 kl 14:48
Uppdaterad: 25 mars 2021 kl 11:25

Skriv kommentar

För att skicka in din kommentar måste du godkänna Allmänna villkor och vår Integritetspolicy. För att skicka in din kommentar måste du godkänna vår policy för bloggkommentarer.