Vad kostar en vaccination mot vattkoppor?
Vaccination mot vattkoppor kostar 850 kr.
Vad kostar behandling för återkommande halsfluss?
Behandling för återkommande halsfluss kostar 250 kr.
Hur vet jag om min halsont är förkylning eller halsfluss?
Om du har halsont i kombination med snuva är det troligen förkylningsvirus; för halsfluss behövs provtagning.
Hur länge brukar halsont vara?
En halsinfektion brukar läka inom ungefär en vecka om den inte är allvarlig.
Vad är symtom på ont i halsen?
Vanliga symtom inkluderar feber, snuva, svårigheter att svälja, och rodnad eller vita prickar i halsen.
Kan ont i halsen bero på någonting annat än en förkylning?
Ja, det kan orsakas av halsfluss, halsbränna, överansträngda stämband eller vara symtom vid sjukdomar som infektioner.
Är det farligt att ha ont i halsen?
Oftast är det ofarligt och läker själv, men om smärtan är svår eller långvarig bör du kontakta vården.
När bör jag kontakta vården vid ont i halsen?
Kontakta vården om du har jätteont, svårt att dricka eller om besvären inte försvinner efter en vecka.
Hur kan jag lindra halsont?
Låt både varm och kall dryck hjälpa, samt halstabletter och eventuellt receptfria läkemedel från apoteket.
Kan jag gå till jobbet med halsont?
Du bör stanna hemma om du känner dig sjuk och har feber eller andra symtom på covid-19.
Vilka åtgärder kan förhindra halsont?
Tvätta händerna ofta och undvik kontakt med förkylda personer för att minska risken för halsinfektion.
Kan huskurer som gurgla med saltvatten hjälpa mot halsont?
Huskurer som gurgla med ljummet saltvatten kan prova, men vetenskapligt stöd för effekten är svagt.
Vad kan orsaka återkommande halsfluss?
Återkommande halsfluss kan bero på båda bakterieinfektioner och irritation av miljöfaktorer.
Varför kan halsont vara värre på morgonen?
Halsont kan bero på irriterande omgivningsfaktorer under natten, som damm eller torr luft.
Kan jag få antibiotika för halsont?
Ja, vid måttlig eller svår halsfluss orsakad av bakterier kan du få antibiotika.