Kristerapi
En ledsen man med händerna på huvudet.

Kristerapi

Kristerapi är en form av samtalsterapi som riktar sig till personer som har genomgått en traumatisk kris.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder kristerapi där det passar dig.

Snabba fakta om Kristerapi

Om kristerapi
  • Till skillnad från annan terapi fokuserar kristerapi på trauma och kris händelser.
  • I vissa försäkringar ingår det kristerapi vilket gör att du inte behöver betala besöken själv.
  • En krisreaktion brukar delas upp i fyra olika faser: chockfasen, reaktionsfasen, bearbetningsfasen och nyorienteringsfasen.
Vad är kristerapi?

Kristerapi är en form av samtalsterapi som riktar sig till personer som har genomgått en traumatisk kris eller upplevelse. Läs mer.

Vad är kristerapi?

Kristerapi är en form av samtalsterapi som riktar sig till personer som har genomgått en traumatisk kris eller upplevelse. Kristerapi passar dig som vill vara i en miljö där man ska kunna prata om de känslor, tankar och minnen som är kopplade till traumat. Syftet med behandlingen är att du ska kunna hitta ett hälsosamt förhållningssätt till allt som har hänt, få tillbaka ditt psykiska välbefinnande och kunna lära dig själv att hantera jobba i känslor i framtiden.

Ett trauma eller en kris kan vara vilken situation som helst som du upplever som jobbig. Det kan vara en traumatisk händelse som att närvara vid en naturkatastrof, förlora en nära anhörig eller bli utsatt för ett sexuellt övergrepp. Att vara med om en traumatisk händelse eller kris är inte bara jobbigt under händelsen. Utan det kan också skapa problem efter allt är över.

Krisreaktion – faser

Många som varit med om ett trauma eller en kris genomgår ofta en eller flera faser av olika känslor efter händelsen. Det kan bland annat vara:

  • ilska
  • rädsla
  • nedstämdhet
  • frustration
  • skam.

Du kan också uppleva fysiska symtom en traumatisk kris, såsom

Genom att prata med en professionell psykolog efter ett trauma eller en kris kan vara ett bra sätt att lära sig acceptera och hantera det som har hänt.

Vad är skillnaden mellan kristerapi och annan terapi?

Den tydligaste skillnaden mellan kristerapi och andra terapiformer är fokuset under samtalet. Istället för att jobba med flera olika problematiska aspekter av ditt liv som man gör i många andra terapiformer, fokuserar man i kristerapi på att bearbeta dina jobba minnen, känslor och tankar som du har kopplat till en händelse.

Längden på behandlingen skiljer också kristerapi och andra terapiformer. Kristerapi pågår vanligtvis mellan en vecka till någon månad medan andra terapiformer kan pågå under mycket längre tid.

Så går kristerapi till

Hur en kristerapi ser ut varierar beroende på vilken typ av incident som har skett, hur lång tid det har gått efter händelsen och vilket tillstånd du är i. Ibland kommer personen nästan direkt efter en krissituation medan andra kommer någon vecka efter händelsen.

En del som brukar vara med under behandlingen är att du får lära dig acceptera dina känslor och tankar som är kopplade till händelsen. Man brukar ofta säga att du som har genomgått en kris eller varit med om ett trauma har normala reaktioner till en onormal situation.

En annan del som är vanlig under en behandlingen är att du får lära dig nya tekniker för att kunna hantera jobbiga reaktioner kopplade till händelsen som kanske uppstår i framtiden.

KBT

Med KBT kan man bryta tankemönster som kommit upp i samband med händelsen. Om du som kassör har blivit rånad kan man tycka sig se förövaren i varje kund som kommer till butiken. Då måste man hjälpa kassören att ändra sitt sätt att tänka inför situationen.

Vid ett dödsfall kan man behöva definiera relationen med den som du saknar. Våra relationer är komplexa och består av olika känslor såsom ilska, saknad och dåligt samvete. När man vågat känna och uttala dessa känslor kan du uppleva lättnad och låta dig själv sörja och vara ledsen.

Innan kristerapi

Innan kristerapin behöver du inte förbereda dig något speciellt. Du kan fundera på vad du vill prata om och vad du vill få ut av samtalen. Psykologen kommer också att hjälpa dig att sätta ord på hur du mår, hur du reagerar och tillsammans kommer ni att hitta ett arbetssätt som passar dig.

Efter kristerapi

Efter att du har varit på alla terapibesök kommer du att känna dig lättad och känna mindre oro över händelsen. Du kommer att ha fått verktyg för att hantera din känslor.

Skulle du med tiden känna att du faller tillbaka i gamla tankar eller att de aldrig försvann ordentligt är det viktigt att du söker hjälp igen. Bara för att tio besök hjälper för någon så behöver det inte vara tillräckligt för dig.

Vad kostar kristerapi?

Om du behöver gå i kristerapi bör du se över dina försäkringar. I vissa försäkringar ingår det kristerapi vilket gör att du inte behöver betala besöken själv. Om det inte ingår i dina försäkringar får du vanligtvis betala patientavgiften för ditt besök.

Du kan läsa mer om kostnaden för psykolog, psykoterapeut eller psykiatriker i vår guide.

Fördelar med kristerapi

  • Du får vara i en miljö där du kan prata om de känslor, tankar och minnen som är kopplade till traumat.
  • Du får hjälp att hantera dina känslor och tankar kopplade till händelsen.
  • Du kommer må bättre.

Nackdelar med kristerapi

  • Du kan uppleva att terapin inte fungerar för dig.
  • Du kan känna att du inte kan prata med din psykolog.

Vem kan hjälpa dig med kristerapi?

Kan kristerapi utföras av nätläkare?

Kristerapi kan utföras av nätläkare. Du kan prata med en psykolog på nätet om det är sättet som passar dig bäst.

Publicerad:
11 juli 2023 kl 09:06
Uppdaterad:
14 juli 2023 kl 10:47
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!