Hitta vård

Vad kostar det att gå till en psykolog, psykoterapeut eller psykiatriker?

Om du lider av psykisk ohälsa finns det mycket hjälp att få. Men kostnaden för behandlingen kan variera mycket beroende på var du söker hjälp någonstans. Vi har samlat information om vad det kostar att gå till en psykolog, psykoterapeut eller psykiatriker. 

Sammanfattning

OmDu kan få behandling för psykisk ohälsa hos psykologer, psykoterapeuter eller psykiatriker. Du kan antingen vända dig till din vårdcentral eller en privat vårdgivare.
KostnadKostnaden för ett besök hos en psykolog, psykoterapeut eller psykiatriker beror på om du söker vård privat eller via regionen. Även ålder, terapiform och vilken region du bor i kan påverka priset. 
VårdcentralOm du söker hjälp för psykisk ohälsa via din vårdcentral betalar du den vanliga patientavgiften för besök hos psykolog. Avgiften kan variera mellan olika regioner, men den ligger vanligtvis på 100 kr. 
HögkostnadsskyddHögkostnadsskydd gäller när du söker behandling av psykiska besvär hos en vårdgivare som finansieras av regionen. Det betyder att du får ett frikort när du kommit upp till en viss summa under ett år.
PrivatOm du väljer att gå till en privat psykolog, psykoterapeut eller psykiatriker, får du betala hela behandlingen själv. Ett besök kostar mellan 800 och 1500 kr. Om du har en privat sjukvårdsförsäkring, eller en hemförsäkring som täcker, kan ett visst antal samtal hos psykolog ingå kostnadsfritt. 
JämförDet kan vara klokt att jämföra olika alternativ om du söker dig till en privat psykolog, då priserna kan variera mycket mellan de olika vårdgivarna.
BarnBarn och unga mellan 0 och 17 år får öppenvård gratis. Du som ung kan alltid vända dig till vårdcentralen vid psykiska besvär. Där kan en läkare hjälpa dig med hänvisning till en lämplig psykolog, psykoterapeut eller psykiatriker.

Vem kan jag vända mig till när jag mår psykiskt dåligt? 

Ibland är det svårt att veta vem man ska vända sig till när man mår dåligt. Du kan antingen välja att söka vård via din vårdcentral, eller att gå till en privat vårdgivare. Det finns olika behandlare som kan hjälpa dig med psykisk ohälsa, där några av de vanligaste är psykolog, psykoterapeut och psykiatriker. Om du vill läsa mer om vad som skiljer dem åt, rekommenderar vi vår guide om var du kan söka hjälp när du mår psykiskt dåligt. 

Vad kostar ett besök hos en psykolog, psykoterapeut eller psykiatriker?

Hur mycket du betalar för att gå till en psykolog, psykoterapeut eller psykiatriker beror på en rad olika saker:

  • Om du väljer en privat vårdgivare eller en som finansieras av regionen. 
  • Vilken region du bor i. 
  • Din ålder. Om du är under 18 år får du öppenvård gratis.
  • Vilken typ av behandling du får.

Så mycket kostar det att söka hjälp för psykisk ohälsa via vårdcentralen

Om du väljer att söka vård för psykisk ohälsa genom vårdcentralen betalar den region där du är folkbokförd för stora delar av behandlingen. Det betyder att du aldrig behöver betala mer än den vanliga patientavgiften. I de flesta regioner brukar patientavgiften vara ungefär 100 kr per besök.

Många vårdcentraler har anställda psykologer på plats som kan hjälpa dig. Men det är också vanligt att vårdcentralen har ett avtal med en privat mottagning dit de skickar sina patienter. Patientavgiften förändras inte om du remitteras vidare, utan du betalar lika mycket som för ett vanligt besök på vårdcentralen. 

Gäller högkostnadsskydd vid behandling av psykiska besvär?

Högkostnadsskydd, eller frikort, gäller alltid när du söker hjälp för psykisk ohälsa via regionen. Det betyder att du endast betalar upp till ett visst belopp för dina besök under en period på 12 månader. Bra att veta är att:

  • Högkostnadsskyddet inte gäller när du söker vård privat för psykisk ohälsa.
  • Beloppet för frikort kan skilja sig något mellan olika regioner, men det brukar inte vara mer än 1150 kr. 
  • Högkostnadsskyddet gäller även om du behöver söka vård i en annan region än den du bor i.  

Hur mycket kostar det om jag söker vård hos en privat psykolog? 

Regionen finansierar inte privat vård. Det betyder att du får betala för behandlingen själv om du väljer att söka hjälp hos en privat psykolog, psykoterapeut eller psykiatriker.

Kostnaden kan variera mellan olika vårdgivare, men vanligtvis kostar ett besök på en privat psykologmottagning mellan 800–1500 kr per besök.

Om du har en privat sjukvårdsförsäkring, till exempel via din arbetsgivare kan det ingå ett visst antal samtal hos psykolog eller psykoterapeut. Även i vissa hemförsäkringar ingår psykologsamtal, om du hamnar i kris eller råkar ut för en olycka.

Bra att tänka på när du söker privat vård

Medan priserna för besök hos en psykolog eller psykoterapeut via vårdcentralen har ett bestämt pris, kan priserna för att söka hjälp hos privata psykologer skilja sig åt mycket. 

Dessutom kan det i vissa hemförsäkringar ingå ett visst antal samtal med en psykolog eller psykoterapeut. Det kan därför vara lönsamt att jämföra olika alternativ för privat vård.

Barn och unga får vård för psykisk ohälsa gratis

Alla barn och unga som är under 18 år får vård via regionen kostnadsfritt. Det gäller även vid psykisk ohälsa. Om du är ung och lider av exempelvis depression, ångest eller självskadebeteende, eller om du har ett barn som behöver hjälp, kan du alltid vända dig till vårdcentralen. Ibland har vårdcentraler psykologer eller psykoterapeuter på plats som kan hjälpa till. I annat fall kan läkaren exempelvis hänvisa dig vidare till:

  • BUP 
  • Ungdomsmottagningen
  • Psykologisk mottagning 

Mer information om resurser vid psykisk ohälsa

  • Här kan du få hjälp när du mår psykiskt dåligt
  • Så hittar du rätt psykolog
  • Det här har du rätt till när du söker vård för psykisk ohälsa

Hitta en mottagning nära dig

Vill du boka tid hos en psykolog, psykoterapeut eller psykiatrisk mottagning? Nedan hittar du mottagningar i hela Sverige, där du kan få hjälp! 


Publicerad: 21 februari 2022 kl 11:28
Uppdaterad: 7 juli 2022 kl 16:59

Författare:

Faktagranskad av:

Charlotte Ulfsparre, leg. psykolog och psykoterapeut, Ahum. Ellen Risto, leg. psykolog, Ahum.

Källor

1177 Vårdguiden – Att kontakta en psykolog eller psykoterapeut 

1177 Vårdguiden – Patientavgifter och högkostnadsskydd

UMO

Mindler – Vad kostar det att gå till en psykolog?

Mindler – Psykolog, psykoterapeut eller psykiatriker?

Relaterade blogginlägg

Man pratar med en terapeut
Psykoterapi för HBTQ+ – 4 tips för att hitta rätt terapeut

Identifierar du dig som HBTQ+ person och behöver någon att prata med? Se 4 tips på hur du hittar rätt terapeut. Läs mer här!

Kvinna tittar på mobil i soffan.
4 tips från en psykoterapeut – Så når du störst effekt av din terapi online

Psykoterapeuten Eli Björkstam ger dig fyra tips på hur du rustar upp för ett framgångsrikt terapisamtal online. Läs mer här!

Bild på en regnbågsflagga.
Att komma ut – information och stöd för dig som identifierar dig som hbtqi+-person

Att komma ut som hbtqi+-person kan vara svårt, men det finns bra hjälp att få. Här kan du läsa mer om vilket stöd som går att få.

En person som man bara ser underkroppen på står på en gata
Packers och binders kan underlätta för dig med könsdysfori

Packers och binders är hjälpmedel för dig som lider av könsdysfori. Vården.se förklarar vad det är för något och hur du kan använda det!


Fler resurser

Viktiga länkar

Vi finns här, vi lyssnar (Mind)

Hitta ungdomsmottagning (UMO)

Kontakt (BUP)

Viktiga telefonnummer

1177

På 1177 Vårdguiden arbetar sjuksköterskor som kan hjälpa dig dygnet runt med rådgivning kring psykiska besvär.

90101

Om du eller en nära anhörig har tankar på att begå självmord, kan du ringa till Mind Självmordslinjen. Ditt samtal är helt anonymt.

112

Vid akuta besvär och självmordsrisk ska du ringa 112.