Vad Àr högt kolesterol?
Högt kolesterol innebÀr att det finns för mycket kolesterol i blodet, vilket kan leda till Äderförkalkning och öka risken för hjÀrt- och kÀrlsjukdomar.
Vilka typer av kolesterol finns det?
Det finns tvÄ typer av kolesterol: HDL-kolesterol, som Àr nyttigt, och LDL-kolesterol, som Àr skadligt i höga nivÄer.
Vilket kolesterolvÀrde Àr önskvÀrt?
ĂnskvĂ€rt P-kolesterolvĂ€rde Ă€r högst 5,0 millimol per liter för LDL- och HDL-kolesterol.
Vilka livsmedel ska jag Àta vid högt kolesterol?
Ăt fet fisk, vegetabiliska oljor, nötter, avokado och oliver samt livsmedel med mycket fibrer och vegetabiliskt protein.
Kan högt kolesterol ge symtom?
Nej, högt kolesterol ger oftast inga symtom, men kan leda till sjukdomar med symtom som hjÀrtklappning och andningssvÄrigheter.
Vad orsakar högt kolesterol?
Högt kolesterol kan bero pÄ genetiska faktorer, livsstilsfaktorer som rökning, fet kost och brist pÄ motion.
Hur ofta bör jag kolla mitt kolesterolvÀrde?
Det Àr viktigt att regelbundet kontrollera kolesterolvÀrdet, sÀrskilt om du tillhör en riskgrupp för hjÀrt- och kÀrlsjukdomar.
Vilken egenvÄrd kan jag göra vid högt kolesterol?
Motionera regelbundet och undvik rökning samt fet mat för att sÀnka kolesterolvÀrdet.
Kan högt kolesterol behandlas med lÀkemedel?
Ja, högt kolesterol kan behandlas med lÀkemedel, sÀrskilt om du haft hjÀrtinfarkt eller stroke, eller har diabetes.
Kan man fÄ hjÀlp av en nÀtlÀkare för högt kolesterol?
En nÀtlÀkare kan ge rÄd om högt kolesterol, men du mÄste lÀmna blodprov för en fullstÀndig bedömning.
Vad Àr familjÀr hyperkolesterolemi?
Det Àr en genetisk tillstÄnd dÀr högt kolesterol förekommer i familjen, vilket ökar risken för hjÀrt- och kÀrlsjukdomar.
Vilket grÀnsvÀrde gÀller för triglycerider?
GrÀnsen för triglycerider gÄr vid 2,0 millimol per liter i blodet.
Vad ska man undvika vid högt kolesterol?
Undvik feta chark- och mejeriprodukter eftersom de innehÄller höga nivÄer av mÀttat fett.