Nytt år, nytt Vabruari

2020-11-04 | hälsa

Nu är vabruari här. Vi ger dig tips i hur du hanterar årets sjukaste månad!

Varde Vabruari

Årets sjukaste månad är här och man räknar med rekordhöga siffror. Förra året gjordes närmre 440 000 anmälningar till Försäkringskassan och risken finns att det blir lika illa i år. En anledningen är att det redan under början av året kommit in larm om kraftiga förkylningar och kräklaviner.

Säsongsinfluensa, vinterkräksjuka och RS-virus är de största bovarna och förklaringarna till de förväntade rekordsiffrorna. Dessutom har barnkullarna blivit större den senaste tiden, vilket också är en avgörande faktor.

Dåligt samvete drabbar föräldrarna

Inför och under detta drabbas många småbarnsföräldrar av dåligt samvete. Dåligt samvete gentemot sina chefer och kollegor och sin arbetsplats. För de flesta innebär det en viss ångest att behöva ringa och tala om att man måste stanna hemma.

En professionell chef ska inte visa irritation när medarbetare anmäler sin frånvaro och bör inte lägga negativt värde i att någon blir sjuk eller måste vabba. Det hör till.

Man kanske är ensamstående och måste ta all vab själv eller så fungerar det inte att dela upp vabbandet rakt av med sin partner. Istället för att gå och må dåligt när ens barn blir sjukt är det bättre att försöka hålla en öppen och rak kommunikation med sin chef. Det väl inte helt ovanligt att även chefer har eller har haft små barn?

Som chef har man förstås ett ansvar att följa upp frekvent och sammanhängande frånvaro. Men syftet handlar mer om att få upp ögonen för fall där det döljer sig en allvarligare situation bakom frånvaron än att kontrollera den anställde.

Många väljer att vobba

På senare tid har detta inneburit att väldigt många väljer istället att vobba.
Att vobba innebär att mamman eller pappan jobbar hemifrån samtidigt som de tar hand som sina sjuka barn. Till viss del beror det på att ingen annan kan ta över arbetsuppgifterna, men för många beror det på lojaliteten till sina arbetskamrater som jobba extra mycket om någon är hemma.

En undersökning utförd av fackförbundet Unionen, visar på att tre av fyra tjänstemän tar med sig jobbet hem. För en del är det en frihet att kunna se till sina små samtidigt som de får undan en massa jobb. Andra vill helst slippa.

Samma undersökning visar nämligen på att två av fem av de som vobbar får dåligt samvete för att de faktiskt tar jobbet med sig hem. De tycker att de inte har tillräckligt mycket fokus på sina sjuka barn.

Att vobba är ett vanligare fenomen i storstäder än i andra regioner.
Mats Linder, andre vice ordförande för Unionen, menar att det troligen beror på att det de befattningar och uppgifter som finns i storstaden kräver en mer eller mindre ständig närvaro och det går inte att inte vara på jobbet. Dessutom tillåter tekniken möjligheten att arbeta hemifrån.

Konsekvensen kan dock vara att det här kan leda till stress och utbrändhet, vilket kanske inte är så konstigt.

Hos försäkringskassan är i alla fall regelverket solklart med vad som gäller kring vobbandet – du får inte jobba om du samtidigt får vab-ersättning.

Minimera riskerna genom följa tipsen nedan.

Tips inför vabruari

Med tanke på alla barn på en förskola är det nästintill omöjligt att hålla sitt barn helt friskt. Däremot kan ju en bra idé vara att försöka minimera riskerna.

  • Utomhusaktiviteter – Mycket utomhusaktiviteter minskar risken för luftburen smitta.
  • God handhygien – Bra handhygien är en viktig faktor för att hålla nere riskerna att smitta varandra. Var noga att tvätta händerna före och efter måltider, efter toalettbesök och efter utelekarna.
  • Extra tillskott av D-vitamin – Ett annat tips är ett extra tillskott av D-vitamin för att kompensera bristen på solljus.

Den dagen då ni behöver vabba kan det vara bra att ha tänkt på några saker innan.

  • Dela upp vabbandet – Försök, om möjligt, att dela på vabbandet. Vabba varannan dag.
  • Använd släkt och vänner – Kanske mor- eller farföräldrar eller någon annan närstående kan rycka in? Det är ok att överlåta rätten till ersättning till annan person som avstår från arbete för att ta hand om barn.
  • Strukturera vardagen – Se till att strukturera din vardag på jobbet. Försök skapa agendor för morgondagen. Då blir det lättare för någon annan att hoppa in för dig om du skulle behöva vara hemma.

Vabba eller vobba

För småbarnsföräldrar hör det till att ta hand om sina sjuka barn. Inget konstigt med det. Som förälder är det smällar man får ta.


Publicerad: 5 februari 2014 kl 10:54
Uppdaterad: 4 november 2020 kl 16:01

Författare:

Skriv kommentar

För att skicka in din kommentar måste du godkänna Allmänna villkor och vår Integritetspolicy. För att skicka in din kommentar måste du godkänna vår policy för bloggkommentarer.