Med hjärtat i fokus

Med hjärtat i fokus

2022-06-21 | Hjärta och kärl

Hos Hjärtcentrum i Gamla Stan, Stockholm, är hjärtat i fokus. Här jobbar hjärtspecialister som hjälper unga som gamla med att utreda, behandla och förebygga olika sjukdomstillstånd i kroppens starkaste och viktigaste muskel.

Specialistläkare Mattias Raud

Kärnan i verksamheten på Hjärtcentrum Stockholm är arbetet med de vanligaste symtom och risker som rör hjärtat, till exempel högt blodtryck och kolesterolvärden. Men idrottskardiologi är något som en av specialistläkarna brinner lite extra för. Idrottskardiologi omfattar effekter av idrott och fysisk aktivitet på det friska och sjuka hjärtat, men också hur hjärtsjukdom påverkar eller begränsar möjligheten att idrotta.

– Hjärtat och hjärtats fysiologi, det vill säga samspelet mellan flöden, rörelsemönster och rytm, är mycket spännande, säger Mattias Raud, legitimerad läkare och specialist inom kardiologi. Speciellt hos det hårt arbetande hjärtat då detta samspel ställs på sin spets.

Vilka bör genomgå en hälsoundersökning av hjärtat?

Genom en hjärtundersökning hjälper Mattias idrottare med säkerheten vid hård träning. Många gånger vet idrottarna inte hur de mår, hur hjärtat beter sig och vilka risker de har. Därför förespråkar han att komma innan problem uppstår, men också att verkligen undersöka hjärtat om de känner oro.

– Alla som idrottar hårt, på amatörnivå såväl som på professionell nivå, bör ha klartecken kring hjärtat, säger Mattias. Särskilt viktigt är det vid planerad intensitetsökning eller tävlande.

Syftet med hjärtundersökningen är att förbättra förutsättningarna för en lyckad träning och att undvika risksituationer. Ett fåtal personer har en ökad risk för allvarliga arytmier vid idrottande och en stor del av dessa kan hittas vid en hjärtundersökning. En större grupp har förekomst av mindre allvarliga arytmier eller risker som kan vara viktiga att känna till och ta hänsyn till vid idrottsutövning.

– Genom undersökningen kan man få fram viktig data som kan översättas till faktiska träningsstrategier, säger Mattias.

Stetoskop hos Hjärtcentrum

Så går en hjärtundersökning hos Hjärtcentrum till

Vid en grundläggande hjärtutredning används EKG och ett ultraljud görs på hjärtat i vila. Även arbets-EKG som eventuellt förstärks med ergospirometri, som mäter maximal syreupptagningsförmåga och tröskelvärden, kan också göras. I undersökningen görs också en basal provtagning och efter undersökningen görs en sammanfattning och utvärdering.

– Eventuella avvikelser kan vara krävande och utmanande att tolka, säger Mattias. Ibland kan man hitta en förklaring kring en svacka i träningen eller till att mål inte nås. Ofta kan man också hitta en väg vidare.

Boka tid för en hjärtundersökning

Vill du boka en tid hos Hjärtcentrum Stockholm? Klicka här för att boka en tid – ingen remiss krävs!


Publicerad: 11 september 2017 kl 15:50
Uppdaterad: 21 juni 2022 kl 14:09

Författare:

Skriv kommentar