Vad Àr en sÄrskada?
En sÄrskada uppstÄr nÀr huden bryts vilket ofta leder till blödning. Det kan orsakas av olika faktorer som fall eller vassa föremÄl.
Vilka typer av sÄrskador finns det?
Vanliga typer av sÄrskador inkluderar skrubbsÄr, skÀr- och sticksÄr, skavsÄr, rivsÄr, bitsÄr, brÀnnsÄr och trycksÄr.
Hur rengör man ett sÄr?
TvÀtta först hÀnderna, rengör huden runt sÄret och spola dÀrefter sjÀlva sÄret med rent, ljummet vatten.
Vilket skÀrsÄr behöver sys ihop?
Om ett skÀrsÄr glipar, sitter pÄ omrÄden dÀr lÀkningen Àr sÀmre eller Àr djupare Àn en centimeter.
NÀr krÀvs vÄrd vid sÄrskador?
Sök vÄrd om sÄret inte slutar blöda inom 30 minuter, Àr mycket smutsigt, eller om du har symtom pÄ infektion.
Hur vet jag om ett sÄr Àr infekterat?
Tecken pÄ sÄrinfektion inkluderar rodnad runt sÄret, svullnad, smÀrta, varbildning eller feber.
Kan jag behandla skavsÄr sjÀlv?
Ja, skavsÄr kan oftast behandlas hemma genom att lÄta dem luftas och hÄllas rena.
Vad gör jag vid en blÄnagel?
BlÄnagel orsakas ofta av trauma. Om det Àr mycket smÀrtsamt kan det behöva avlastas av vÄrdpersonal.
Vad kostar en neuropsykiatrisk utredning i Danmark?
En neuropsykiatrisk utredning i Danmark kostar 31,000 kr.
Hur behandlar man ett djupare brÀnnsÄr?
Djupare brÀnnskador mÄste behandlas av vÄrdpersonal pÄ grund av risk för infektion och behovet av professionell sÄrvÄrd.
Kan en nÀtlÀkare hjÀlpa vid sÄrskador?
En nÀtlÀkare kan ge en första bedömning av sÄr och ge rÄd, men allvarliga sÄr bör undersökas av vÄrdpersonal.
Hur sköter jag om ett skrubbsÄr?
Lufta skrubbsÄr men se till att de rengörs noga och skyddas mot smuts och bakterier.
Vad gör jag om ett sÄr inte slutar blöda?
Om ett sÄr inte slutar blöda efter 30 minuter, kontakta vÄrdcentral eller akutmottagning. Vid mycket kraftig blödning, ring 112.
Vad Àr symtomen pÄ ett infekterat sÄr?
Symtom inkluderar ökad rodnad, svullnad, smÀrta, vÀrme runt omrÄdet, eller var och feber.
Kan skavsÄr uppkomma av annat Àn skor?
Ja, skavsÄr kan uppstÄ av friktion mot huden Àven frÄn klÀder eller annan utrustning i kontakt med kroppen.