Vad Àr rosacea?
Rosacea Àr en hudsjukdom som oftast upptrÀder som rodnad i ansiktet hos personer över 30 Är. Den drabbar frÀmst nÀsan, kinderna, hakan och ibland pannan.
Vilka Àr de vanligaste symtomen pÄ rosacea?
De vanligaste symtomen inkluderar rodnad, stickningar eller vÀrme i huden, vidgade ytliga blodkÀrl, smÄ utslag och ibland ögonirritation.
Vad kan utlösa ett skov av rosacea?
Kyla, sol, vÀrme, varma drycker, stress och blÄsigt vÀder Àr vanliga triggers för rosacea.
Vilka livsmedel bör undvikas för att inte trigga rosacea?
Starka kryddor och alkohol kan utlösa eller förvÀrra symtomen hos vissa personer med rosacea.
Hur kan jag vÄrda min hud om jag har rosacea?
AnvÀnd mild, oparfymerad rengöring, mjukgörande krÀmer och solskyddsmedel med hög faktor, 30 till 50.
Vilka behandlingar finns tillgÀngliga för rosacea?
Rosacea kan behandlas med receptfria och receptbelagda lÀkemedel, antibiotika och IPL-ljusbehandling.
Vad Àr IPL och hur hjÀlper det vid rosacea?
IPL Àr en ljusbehandling för att minska ytliga blodkÀrl och rodnad som ofta anvÀnds pÄ privata kliniker.
Vem bör jag kontakta för diagnos av rosacea?
Du kan vÀnda dig till en vÄrdcentral eller hudlÀkare för att fÄ en diagnos och rÀtt behandling.
Ăr rosacea smittsam?
Nej, rosacea Àr inte smittsam.
Kan rosacea pÄverka ögonen och hur behandlas det?
Ja, ögonrosacea kan förekomma och behandlas ofta med antibiotika.
Vad kostar en bedömning av rosacea?
En bedömning av rosacea kostar mellan 1300 och 1600 kr, oftast omkring 1500 kr.
Kan nÄgot i kosten hjÀlpa mot rosacea?
Det finns inga specifika livsmedel som lindrar rosacea, men att undvika triggers sÄsom kryddig mat kan hjÀlpa.
Vilken solskyddsfaktor rekommenderas för personer med rosacea?
Personer med rosacea bör anvÀnda solskyddsmedel med faktor 30 till 50.
Kan rosacea leda till permanent hudskada?
Om inte behandlas kan rosacea förvÀrras och i vissa fall leda till permanent hudskada, sÄsom förstorad nÀsa.