Vad är rosacea?
Rosacea är en hudsjukdom som oftast uppträder som rodnad i ansiktet hos personer över 30 år. Den drabbar främst näsan, kinderna, hakan och ibland pannan.
Vilka är de vanligaste symtomen på rosacea?
De vanligaste symtomen inkluderar rodnad, stickningar eller värme i huden, vidgade ytliga blodkärl, små utslag och ibland ögonirritation.
Vad kan utlösa ett skov av rosacea?
Kyla, sol, värme, varma drycker, stress och blåsigt väder är vanliga triggers för rosacea.
Vilka livsmedel bör undvikas för att inte trigga rosacea?
Starka kryddor och alkohol kan utlösa eller förvärra symtomen hos vissa personer med rosacea.
Hur kan jag vårda min hud om jag har rosacea?
Använd mild, oparfymerad rengöring, mjukgörande krämer och solskyddsmedel med hög faktor, 30 till 50.
Vilka behandlingar finns tillgängliga för rosacea?
Rosacea kan behandlas med receptfria och receptbelagda läkemedel, antibiotika och IPL-ljusbehandling.
Vad är IPL och hur hjälper det vid rosacea?
IPL är en ljusbehandling för att minska ytliga blodkärl och rodnad som ofta används på privata kliniker.
Vem bör jag kontakta för diagnos av rosacea?
Du kan vända dig till en vårdcentral eller hudläkare för att få en diagnos och rätt behandling.
Är rosacea smittsam?
Nej, rosacea är inte smittsam.
Kan rosacea påverka ögonen och hur behandlas det?
Ja, ögonrosacea kan förekomma och behandlas ofta med antibiotika.
Vad kostar en bedömning av rosacea?
En bedömning av rosacea kostar mellan 1300 och 1600 kr, oftast omkring 1500 kr.
Kan något i kosten hjälpa mot rosacea?
Det finns inga specifika livsmedel som lindrar rosacea, men att undvika triggers såsom kryddig mat kan hjälpa.
Vilken solskyddsfaktor rekommenderas för personer med rosacea?
Personer med rosacea bör använda solskyddsmedel med faktor 30 till 50.
Kan rosacea leda till permanent hudskada?
Om inte behandlas kan rosacea förvärras och i vissa fall leda till permanent hudskada, såsom förstorad näsa.