Urinprov

Ett urinprov kan ge information om en rad olika tillstånd. Provet kan bland annat visa om du har en sjukdom eller skada i urinvägarna. Ibland kan ett urinprov också visa om det finns tecken på diabetes. I den här guiden kan du läsa allt om hur ett urinprov går till, hur lång tid det tar och vad provet kostar.

Vill du boka tid för urinprov redan idag? 

Boka tid för urinprov redan idag hos någon av våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se. 

Hitta vårdcentral

Hitta provtagningsverksamhet

Sammanfattning

OmEtt urinprov kan ge information om en rad olika tillstånd. Provet kan bland annat visa om du har en sjukdom eller skada i urinvägarna.
MetodOfta används ett prov som kallas urinsticka eller testremsa. Du kan lämna urinprov genom att kissa i en mugg på mottagningen eller i en behållare med lock om du tar provet hemma.
KostnadOm du vänder dig till en vårdcentral gäller i regel den vanliga patientavgiften för läkarbesöket. Du kan också betala för en hälsokontroll hos en privat vårdgivare. Vad det kostar beror på vad som ska ingå i kontrollen.
FördelarEtt urinprov kan visa om du har en sjukdom eller skada i urinvägarna. Urinprovet kan också hjälpa läkaren att ställa rätt diagnos.
NackdelarAtt lämna urinprov kan bli besvärligt om det är så att du har svårt att hålla i kärlet där urinen ska samlas. En del läkemedel kan också påverka ditt provresultat.
VårdgivareDu kan lämna urinprov på vårdcentralen eller en privat mottagning som erbjuder hälsokontroller. Ibland kan du få ta urinprovet i det egna hemmet. 

Om urinprov

Ett urinprov tas ofta för att ställa diagnos, ge besked om eller utesluta sjukdom. Tillvägagångssättet kan variera beroende på vad det är som ska undersökas. Det är vanligt att få lämna ett urinprov i samband med att man träffar sin vårdgivare. Många gånger används en urinsticka eller testremsa. Men man kan också få återkomma vid ett annat tillfälle, till exempel om din läkare vill ha prov på morgonurin eller att man samlar urin. Personer som har diabetes eller en njursjukdom kan behöva lämna urinprov regelbundet, som uppföljning av behandling. 

Du kan få lämna ett urinprov som en del av en undersökning. För vissa undersökningar behöver du lämna större mängder urin. Urinprov kan även tas vid en hälsoundersökning, antingen för att du själv vill göra en kontroll, eller för att du behöver ett friskintyg.

Vad kan ett urinprov visa?

Ett urinprov kan oftast visa tecken på:

Ett urinprov kan också visa om du är gravid. Ibland används urinprov för att visa om du har tagit droger.

Så går det till att ta ett urinprov

Metod

Ett urinprov kan tas på olika sätt beroende på vad det är som ska undersökas.

Ofta används ett prov som kallas urinsticka eller testremsa. Med denna metod kan urinen snabbt undersökas. För vissa undersökningar behöver du lämna större mängder urin, då kan du få lämna ett urinprov genom att kissa i en mugg på mottagningen.

Om provet ska tas hemma

I vissa fall vill vårdgivaren att  urinprovet ska tas hemma. Du får oftast skriftliga instruktioner kring hur du ska gå tillväga från din läkare eller från mottagningen. Men det enklaste sättet att samla urinen hemma kan vara att du använder dig av ett större kärl som du kissar i och sedan häller över en del i det rör som ska lämnas in. Det kan vara lättare att stå i duschen och kissa i en skål. Kärlet som används måste dock vara väl rengjort. För att få ett så rent prov som möjligt bör du först kissa en liten mängd utanför kärlet, sen för du in bägaren i strålen eller kniper ihop innan resten av urinen samlas upp i kärlet. 

Innan urinprov 

Urinprov kan användas för många olika analyser och hur du ska gå tillväga beror främst på vad som ska analyseras. Fråga din läkare vad som gäller för dig. Men det finns oftast saker du bör tänka på när du ska lämna ett urinprov, för att undvika att provresultatet blir missvisande. Det kan till exempel vara något av följande: 

  • undvika att äta och dricka under natten
  • inte kissa timmarna innan provtagningen
  • ta urinprovet första gången du kissar på morgonen. 

För vissa prov bör det ha gått minst fyra timmar sedan du kissade senast, till exempel om läkaren misstänker urinvägsinfektion. Men det kan vara svårt att vänta så länge. Många gånger kan man ta provet ändå och då tala om hur länge du kunde vänta.

Du bör också berätta för din läkare om du använder några läkemedel. En del läkemedel kan påverka urinprovet, det kan till exempel vara svårare att upptäcka bakterier i urinen om du använder antibiotika. 

Efter urinprov

När urinprovet är taget ska det förvaras kylt för att förhindra tillväxt av bakterier, innan det lämnas in till provtagningsenheten. Om du tar provet hemma behöver du därför sätta in behållaren i kylskåpet på en gång efter att du tagit provet. Men du ska inte lägga provet i frysen.

Vad kostar det att lämna urinprov?

Urinprov kan vara en del av en undersökning. På de flesta av vårdcentraler kan du lämna urinprov och då gäller i regel den vanliga patientavgiften för besöket. Du kan också betala för en hälsokontroll hos en privat vårdgivare. Vad det kostar beror på vad som ska ingå i kontrollen. Men en hälsokontroll kan kosta från 1 300 kronor och uppåt. 

Fördelar med urinprov

  • Urinprov kan hjälpa läkaren att ställa rätt diagnos.
  • Ett urinprov kan visa om du har en sjukdom eller skada i urinvägarna.
  • Urinprov kan användas för många olika analyser och det finns idag mycket erfarenhet samt kunskap kring metoden.

Nackdelar med urinprov

  • Att lämna urinprov kan bli besvärligt om det är så att du har svårt att hålla i kärlet där urinen ska samlas.
  • En del läkemedel kan påverka ditt provresultat.

Vem kan hjälpa dig med urinprov?


Publicerad: 16 oktober 2022 kl 20:55
Uppdaterad: 11 november 2022 kl 09:44

Författare:

Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor

1177 (Att lämna urinprov)
1177 (Urinprov)
EX-Center
Vårdhandboken

Relaterade blogginlägg

Bild på pass och EU sjukförsäkringskort
Ska du resa i sommar? Glöm inte EU-sjukförsäkringskortet!

Ska du resa i Europa i sommar? Tänk på att beställa EU-kortet i god tid! Vi guidar dig till hur du beställer EU-kortet redan idag.

Närbild på gammal person och bebis
Bantningshysterin skapar läkemedelsbrist för diabetiker

Rusningen efter diabetesmedicinen Ozempic för med sig konsekvenser för diabetiker i Sverige. Läs mer om varför här!

Lova lagom – för den psykiska hälsans skull

Med jul och nyår kommer stress. Vi har samlat artiklar och poddavsnitt som hjälper dig att lova lagom i år!

man sitter på en säng och hostar
3 receptfria läkemedel för att lindra hostan

För dig som vill lindra din hosta har Vården.se 3 tips på receptfria läkemedel som du kan klicka hem redan idag!


Vill du boka tid för urinprov redan idag? 

Boka tid för urinprov redan idag hos någon av våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se. 

Hitta vårdcentral

Hitta provtagningsverksamhet

Snabba fakta

Om urinprov 

  • Ett urinprov kan bland annat visa om du har en sjukdom eller skada i urinvägarna.
  • Urinprov kan också visa om du är gravid. 
  • Ibland används urinprov för att visa om du har tagit droger.

Viktiga länkar

Läs mer om provtagningsverksamhet (Vården.se)