Provtagningsverksamhet

Provtagningsverksamhet

Du kan uppsöka en provtagningsverksamhet om du behöver ta prover från olika delar av kroppen. Provtagning kan göras som en del i en utredning eller hälsokontroll, alternativt för att upptäcka eller utesluta sjukdom. I denna guide har vi samlat allt du behöver veta innan du besöker en provtagningsverksamhet.

Vill du boka tid på en provtagningsverksamhet redan idag? 

Boka tid för provtagning redan idag hos någon av de bokningsbara vårdgivarna på Vården.se.

Sammanfattning

OmVia en provtagningsverksamhet kan du få hjälp med att ta olika prover för att få svar på hur kroppen mår.
Besvär och behandlingarPå en provtagningsverksamhet kan du bland annat få hjälp med blodprov och urinprov för att utesluta olika sjukdomar.
KostnadPriset för ett besök hos en provtagningsverksamhet varierar beroende på om verksamheten är privat eller regional, samt vilka prover du lämnar.
Att söka hjälpDu kan uppsöka en provtagningsverksamhet om du misstänker att du är sjuk eller vill göra en hälsokontroll.
TidsbokningDu kan ofta boka tid online. Vissa mottagningar erbjuder drop in. Du behöver ingen remiss för att boka tid hos en privat provtagningsverksamhet. På en regional vårdcentral avgör läkaren vilka prover du ska ta.

Vad är en provtagningsverksamhet?

En provtagningsverksamhet är en verksamhet, privat eller regional, där du kan du få hjälp att ta prover från olika delar av kroppen. Oftast rör det sig om en mottagning eller ett laboratorium som endast erbjuder provtagning, eller så kan det vara en avdelning på en vårdcentral eller sjukhus. 

Provtagning kan göras av många olika anledningar. Det kan till exempel göras som en del av en hälsokontroll, för att utesluta sjukdom eller som uppföljning på en behandling. Provtagningar kan ge dig svar på om något i kroppen är fel, eller om du lider av någon brist. Oftast är det en läkare, sjuksköterska eller undersköterska som tar proverna.

De allra flesta vårdcentraler bedriver någon form av provtagningsverksamhet, där du kan lämna prover om din läkare bedömer att det behövs. Om du vill utföra specifika tester, eller göra en utförlig hälsokontroll, finns det privata provtagningsverksamheter som tar prover helt utifrån dina önskemål. 

Hälsokontroll via blodprov

Det finns många digitala hälsoaktörer som erbjuder hälsokontroller via blodprov. Det innebär att du genom hälsoaktören bokar tid på ett laboratorium där du får göra ditt blodprov. Hur omfattande analyser som ska göras kan du själv välja. Du kan göra en specifik kontroll för till exempel sköldkörteln eller prostatan, eller välja en mer heltäckande kontroll av kroppens värden. Blodprovet analyseras på laboratoriet utifrån det du vill undersöka. När provet analyserats skriver hälsoaktörens läkare en kommentar utifrån resultaten, som du får ta del av på digital väg.

Vad kan du få hjälp med hos en provtagningsverksamhet?

Utbudet på en provtagningsverksamhet kan variera något, men du kan vanligen få hjälp med: 

  • blodprov
  • urinprov
  • avföringsprov
  • allergitest
  • graviditetstest
  • prostatatest
  • PCR-test
  • antigentest
  • antikroppstest
  • cellprov.

Vad ska man tänka på innan provtagning?

Inför vissa provtagningar finns det saker du bör tänka på för att se till att de går att genomföra, eller att resultaten inte blir missvisande. Det kan till exempel handla om att du ska fasta, det vill säga inte ska äta eller dricka annat än vatten, ett visst antal timmar innan en viss provtagning. Om du ska göra ett urinprov bör du inte kissa timmarna innan provtagningen.

De exakta reglerna kan variera beroende på laboratorium och vilka analyser som utförs. Den provtagningsverksamhet som ska utföra provtagningen kan ge dig mer information kring vad som gäller för de prover du ska ta.

När och hur får man provsvar?

Väntetiden för provsvar kan variera. För vissa provtagningar kan du få provsvar direkt, medan andra prover måste skickas till laboratorium för analys innan du kan få svar. Du kan fråga vad som gäller för dig när du besöker provtagningsverksamheten. 

Det är idag vanligt att du får dina provsvar på digital väg, men i vissa fall får du provsvar med posten eller via telefon.

Vad kostar det att gå till en provtagningsverksamhet?

Priserna för att besöka en provtagningsverksamhet varierar beroende på

  • om du går till en regional eller privat provtagningsverksamhet
  • vilken region du befinner dig i (gäller för regionala verksamheter)
  • vilka prover du behöver ta.

Om du gör en heltäckande hälsokontroll på en privatklinik kan det kosta från några hundra kronor upp till flera tusen kronor. På en vårdcentral kostar själva provtagningen ingenting extra, utan ingår i avgiften för läkarbesöket.

När ska man gå till en provtagningsverksamhet?

Regional provtagning

Om någonting i kroppen känns fel eller om du känner dig ovanligt trött och hängig, kan du söka dig till exempelvis en vårdcentral för att träffa en läkare. Läkaren avgör då ifall dina symtom kräver provtagning, och vilka prover som behöver tas. Om proverna inte kan tas på vårdcentralen skriver läkaren en remiss till en annan lämplig provtagningsverksamhet där du får ta dina prover.

Privat provtagning

Till privata provtagningsverksamheter kan du också vända dig om du känner dig sjuk eller hängig, men även om du känner dig helt frisk. Om du vill få övergripande koll på kroppens värden, erbjuder vissa mottagningar mer omfattande hälsokontroller. Det är vanligt att söka sig till en privat provtagningsverksamhet för att se till att man är frisk inför till exempel en resa. Många mottagningar kan utfärda reseintyg, i det fall proverna visar att du är frisk. 

Så bokar du tid för provtagning

På många provtagningsverksamheter kan du boka tid online, och i annat fall finns möjlighet att ringa eller maila. På vissa mottagningar erbjuds även drop in för provtagning. Du behöver ingen remiss för att boka provtagning hos en privat verksamhet. Däremot behöver du vanligen ordination från en läkare om du ska göra provtagning på en vårdcentral. Du bokar alltså ett läkarbesök hos vårdcentralen, och sedan bedömer läkaren vilka åtgärder (exempelvis provtagning) som är nödvändiga i ditt fall. 

Eftersom utbudet av prover kan variera kan det vara en bra idé att jämföra olika provtagningsverksamheter, för att se till att den verksamhet du väljer kan genomföra rätt provtagningar. Om du går via vårdcentralen ser de till att du får gå till en mottagning som kan ta de prover du behöver. 

Vill du boka tid på en provtagningsverksamhet redan idag? 

Boka tid för provtagning redan idag hos någon av de bokningsbara vårdgivarna på Vården.se. 


Publicerad: 5 april 2022 kl 13:57
Uppdaterad: 7 november 2022 kl 16:05

Författare:

Faktagranskad av:

Mattias Koch, Försäljningschef, Svensk Provtagning.

Källor

1177 Vårdguiden (Undersökningar och provtagning)

1177 Vårdguiden (Lämna blodprov)

1177 Vårdguiden (Lämna urinprov)

Socialstyrelsen

Relaterade blogginlägg

kvinna håller för ögonen med händerna
Nu introduceras de första nationella riktlinjer för ätstörningsvård

De första nationella riktlinjerna för ätstörningar i Sverige har introducerats, inklusive behandling för bulimi, anorexi och ARFID. Läs mer nu!

Bild på pass och EU sjukförsäkringskort
Ska du resa i sommar? Glöm inte EU-sjukförsäkringskortet!

Ska du resa i Europa i sommar? Tänk på att beställa EU-kortet i god tid! Vi guidar dig till hur du beställer EU-kortet redan idag.

Närbild på gammal person och bebis
Bantningshysterin skapar läkemedelsbrist för diabetiker

Rusningen efter diabetesmedicinen Ozempic för med sig konsekvenser för diabetiker i Sverige. Läs mer om varför här!

Lova lagom – för den psykiska hälsans skull

Med jul och nyår kommer stress. Vi har samlat artiklar och poddavsnitt som hjälper dig att lova lagom i år!


Vill du boka tid på en provtagningsverksamhet redan idag? 

Boka tid för provtagning redan idag hos någon av de bokningsbara vårdgivarna på Vården.se.

Snabba fakta

Om provtagningsverksamhet

  • Man kan ta prover på allt från blod, hud och celler till avföring och urin.
  • Hos privata provtagningsverksamheter kan du ta prover utan att ha några som helst symtom.

Viktiga länkar

Provtagning och mätningar (1177 Vårdguiden)

Undersökningar du kan göra själv (1177 Vårdguiden)