Vad är träningsvärk?
Träningsvärk innebär att muskler svullnar efter intensivt bruk och är en naturlig, ofarlig process där musklerna reparerar sig för att bli starkare.
Hur länge varar träningsvärk?
Träningsvärken är som värst 1–2 dagar efter träning och går vanligtvis över snabbt, men kan i vissa fall vara i upp till en vecka.
Vilka är symtomen på träningsvärk?
Symtom inkluderar stelhet, smärta vid belastning av muskeln och en känsla av svaghet i musklerna.
Vad orsakar träningsvärk?
Orsaken kan vara kraftig muskelansträngning, nya rörelser, eller små bristningar i muskelfibrer, och förekommer ofta vid excentrisk träning där muskler förlängs.
Är träningsvärk en inflammation?
Det har funnits teorier om att träningsvärk kan vara en form av inflammation, men orsaken är inte helt fastställd.
Kan man träna med träningsvärk?
Ja, lättare träning är okej men undvik att belasta de muskler som har träningsvärk och fokusera på andra muskelgrupper.
Hur kan jag förebygga träningsvärk?
Förebygg träningsvärk genom att gradvis öka träningsintensiteten och undvik långa uppehåll mellan passen.
Hur kan man lindra träningsvärk?
Lättare massage eller receptfritt liniment kan ge viss lindring, men träningsvärk går oftast över av sig själv.
Behöver träningsvärk behandlas?
Träningsvärk kräver ingen behandling då det är en naturlig del av återhämtning och muskelförstärkning.
När bör jag kontakta vården för träningsvärk?
Kontakta vården om träningsvärken inte går över på en vecka eller om smärtan förvärras.
Kan man ha träningsvärk utan att träningen var effektiv?
Träningsvärk är inte alltid en indikator på effektiv träning. Det är möjligt att få muskelväxt utan att uppleva träningsvärk.
Var kan jag få hjälp med träningsvärk?
Du kan söka hjälp på en vårdcentral om du är osäker på om du har träningsvärk eller en muskelskada.
Varför får jag inte alltid träningsvärk?
Att inte få träningsvärk kan betyda att du inte ansträngt musklerna tillräckligt, men det betyder inte att träningen varit ineffektiv.